RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så får ni äktenskapet att hålla – 8 knep för en stark relation

18 maj, 2014 
Så får du äktenskapet att hålla livet ut!
Behåll ringarna på livet ut. MåBra avslöjar 8 hemligheter som ökar chanserna för ett långt och lyckligt förhållande!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad är det som gör att vissa äktenskap håller livet ut, men andra inte?  Många faktorer spelar förstås in, men här är åtta vetenskapliga fakta som bevisat ger äktenskapet större chans att överleva år efter år:

1 – Gift er efter 25

Par som är äldre än 25 år när de byter ringar har större chans att få äktenskapet att hålla än yngre par. Anledningen är att vi (oftast) blir klokare med åldern, och därför vårdar förhållandet bättre.

2 – Se till att din partner är din allra bästa vän

Det räcker inte med att bara vara kär i den du gifter dig med – ni måste också ha en stark vänskap för att äktenskapet ska ha bäst chanser att hålla. Med vem vill du helst åka på en resa, gå en promenad eller gå ut och äta middag? Om svaret blir din partner har du troligtvis valt rätt.

3 – Ha ett fast jobb innan du tackar ja (eller friar)!

Om båda har en stabil inkomst när ni gifter er är chansen större att ringarna får sitta kvar på era fingrar livet ut. Ekonomisk trygghet gör att ni slipper slitningen som uppstår när den ena hamnar i beroendeställning till den andra.

Annons

4 – Utbilda dig först!

Studier visar att personer som har en högskoleutbildning både gifter sig i högre grad, men också oftare får äktenskapet att hålla, än personer utan högskoleexamen. Varför? Jo, utbildning gör oss mer toleranta för andra människors åsikter, vilket förstås är en viktig ingrediens i ett sunt förhållande.

5 – Bråka rättvist

Att gifta par blir osams är helt normalt, och faktiskt också hälsosamt för förhållandet. Åtminstone så länge ni visar respekt för varandras åsikter och argument, och inte säger elakheter bara för att såra den andre. Att gå runt och dölja sina känslor och inte berätta vad man irriterar sig på, ger en större risk för skilsmässa än några gräl då och då.

6 – Skaffa inte barn första året som gifta

Att bli förälder tillsammans med den man älskar är underbart, men det för också med sig en hel del stress och utmaningar som sliter på förhållandet. Vänta därför med barn tills ni lärt känna varandras alla bra och dåliga sidor, och förstår varandra fullt ut.

Annons

7 – Ge varandra egentid!

Alla människor har behov av att få vara alldeles ensamma då och då. Tillåt både dig själv och din partner att få eget utrymme för att vara själv med sina tankar ibland – det kommer gynna er relation i längden.

8 – Prata om allt!

Störst chans att överleva har förhållanden med en öppen kommunikation och ärliga diskussioner. När par i lyckliga äktenskap intervjuades kom det fram att de lärt sig att kommunicera rättvist, öppet, ärligt och ofta. Ställ dig därför frågan om du och din partner har lätt att diskutera med varandra, innan ni börjar skicka ut bröllopsinbjudningar.

 

Fler tips för ett lyckligt äktenskap:

Nätdejta dig till ett lyckligt äktenskap

Parpanik? Skilj er – men bara på låtsas!

4 tips: Så hittar ni glöden igen!

 

KÄLLA: Women´s health

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Annons