4 tips: Så hittar ni glöden igen!

Vi har tidigare skrivit om paret som hittade tillbaka till varandra genom att skilja sig på låtsas. Inspireras av ”skilda-på-låtsas”-metoden och se varandra med nya ögon igen!

 

I MåBra nummer 10 2011 kunde du läsa om Kristina och Lennart Haggård, paret som fann kärleken igen – genom att skilja sig. Här är Kristina Haggårds 4 steg för att rädda ett äktenskap på svaj:

1 Ta reda på vad ni vill

Innan ni sätter i gång med metoden är det bra att kartlägga behov, kollisionspunkter och mål.

Skriv en lista över alla era behov och betygsätt hur viktiga de är. Detta kan ni sedan använda när ni skapar era mysstunder.

– Man tror att man känner sin partner men jag hade så fel och Lennart hade ingen aning om mina behov. Ändå hade vi bott ihop i sju år, säger Kristina.

Kristina och Lennart identifierade sina kollisionspunkter för att minimera stressen och ta bort irritation. Vad skapar irritation? Vill du tillbringa helgen på landet medan din partner vill vara kvar i stan?  Tillåt då att bara en åker till landet, medan den andre är kvar i stan. Båda blir nöjda och kan njuta av tiden på var sitt håll.

Till sist bör ni kartlägga era mål, både individuella och gemensamma. Det kan vara att rädda äktenskapet, hitta en samtalston, minska stressen eller att träna tre gånger i veckan. Målen behöver inte vara stora, men de ska vara konkreta.

2 Dela på ansvaret för hemmet

Ena veckan sköter du allt hushållsarbete, nästa vecka sköter din partner allt – handlar mat, tvättar, diskar, tar hand om husdjur.

Var och en arbetar själv fram sitt sätt att sköta hemmet. Den som inte har ansvaret för hemmet disponerar sin tid fritt. Genom att dela upp tiden kan ni gå in för det ni vill fullt ut och slipper tjafs om småsaker.

– Det är en schyst uppdelning som medvetandegör för oss båda vad det innebär att ta hand om hemmet på alla nivåer, säger Kristina Haggård.

Hon tror att män ofta kan bli försiktiga i hushållsarbetet eftersom de inte vet vad som förväntas. Med enskilt ansvar kan man uppnå den ultimata jämställdheten.

3 Planera in mystid tillsammans

Boka in två kvällar i veckan då ni bara tar er tid för varandra. Den som inte har ansvaret för hemmet planerar en middag och en mysig stund. Kristina och Lennart brukar ge varandra massage, spela spel, bada eller bara prata. De är alltid hemma och alltid ensamma.

– Man kan tro att det inte behövs när man varit gifta länge, men då kan behovet verkligen vara som störst. Även om man är tillsammans är det inte samma sak som att fokusera på varandra och ge varandra fina stunder, säger Kristina.

Att ha fasta tider för kvalitetstiden är viktigt.

– Det finns alltid ”viktigare” saker att göra, som att kolla på tv eller plocka sniglar i trädgården, säger Kristina.

4 Ge varandra vardagsgåvor

Är du hemma på din fria vecka och vill hjälpa med disk, tvätt eller att handla så gör det – frivilliga vardagsgåvor föder kärleken.

För Kristina och Lennarts del ledde livsförändringen till att de fick mer energi och då orkade de också hjälpa varandra i vardagen. En kärlekshandling för henne kan numer vara att stryka hans skjortor.

– I dag kan jag stötta i arbetet, för att jag vill, har tid och orkar, säger hon.

– Känner jag att jag måste hjälpa till för att han ser hjälplös ut eller blänger, då har jag ingen lust att hjälpa. I längden är det ett förödande beteende för det föder inga positiva vibbar av samarbete.

Vill du veta mer om metoden Skilda på låtsas? Läs Kristina Haggårds bok med samma namn eller surfa in på Kristinas blogg

AV: Pernilla Rönnlid

BILD: Thinkstock

Utvald läsning