Så får du vänskapen att hålla – även efter att du har fått barn

Mamma och dotter i soffan

Vänskapsrelationer är viktiga – men de kräver tid och engagemang för att kunna blomstra och hållas vid liv. Enkelt när det finns utrymme – men svårt när tiden är knapp.

Ofta är det efter att vi har fått barn som det känns extra svårt att parera mellan att vara en omsorgsfull mamma, kärleksfull respektive – och bra vän. Dygnet har bara 24 timmar, och hur gärna man än vill går det inte att vara på mer än en plats samtidigt. Där och då är det mer ofta än sällan som kompisrelationerna får ta stryk.

Men måste det vara så? Nej, faktiskt inte. Här är fem tips på hur du får vänskapen att hålla – även efter att du har fått barn:

1. Acceptera att det inte kommer vara som förut

Sänk kraven och inse att vänskap kan bestå även om man inte ses tre gånger i veckan. Att vara förälder är tidskrävande – och föräldraskap ska uppta stora delar av ens tid. Var öppen med det till dina vänner och de kommer att förstå. Att värna om sina kompisrelationer behöver inte betyda att man alltid ses, ibland räcker det med ett enkelt sms eller en snabb promenad runt kvarteret.

2. Identifiera vilka som är dina riktiga vänner

Det går inte att vara överallt samtidigt – och som förälder gäller det att prioritera sin tid rätt för att få ut så mycket av den som möjligt. Sortera därför bland dina vänner och se till att du bara avsätter tid för de som faktiskt genererar glädje. Att umgås med vänner ska ge energi – aldrig ta. Kan tyckas hårt, men är viktigt både för dig själv och dina riktiga vänner.

3. Planera långsiktigt och avsätt tid för dina kompisar

Hur tråkigt det än känns går det oftast inte att vara superspontan som förälder – speciellt inte i början. Bestäm därför med dina vänner att ni alltid ses på ett specifikt datum varje månad och planera in det i kalendern. På så sätt blir det oftast av, samtidigt som dina vänner inte behöver bli besvikna när du tackar nej till en spontanfika för hundrade gången – och du slipper dåligt samvete.

4. Sluta aldrig att involvera dig i dina vänners liv

Som förälder upptar ens barn stora delar av ens tankeverksamhet – och de känns som det viktigaste på denna jord. Men kom ihåg att dina vänners vardag är precis lika betydelsefull oavsett var de befinner dig i livet. Fråga hur det går på jobbet, med kärleken och uppfyllandet av drömmar – och var en god lyssnare. Sätt en påminnelse i telefonen om din kompis ska på jobbintervju och skicka iväg ett sms som önskar lycka till. Det är genuin och stark vänskap.

5. Prioritera dina vänner med hjälp från din partner

Om du lever i en relation är det viktigt att komma ihåg att ett förhållande handlar om att ge och ta. Och något så enkelt som egentid tillsammans med sina vänner får aldrig ses som en tävling – peppa i stället varandra till att ge er iväg och umgås mer era vänner. För det kommer känns så mycket enklare att prioritera tid med kompisar om man vet att ens respektive uppmuntrar en till det.

Foto: TT/Shutterstock
Artikelinspiration: Verily, MomJunction 

Läs mer:

7 annorlunda och lekfulla sätt att tapetsera barnrummet

Experten: Så behåller ni glöden under småbarnsåren

7 tips på hur du får vänskapen att hålla genom hela livet

Utvald läsning