RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

7 tips på hur du får vänskapen att hålla genom hela livet

07 dec, 2018 
Kompisrelationer är viktiga. Men även de behöver vårdas och tas om hand. Här är sju tips på hur du håller vänskapen levande – genom hela livet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vänner ställer upp när livet krisar och agerar bollplank när det behövs. Ni skrattar och gråter tillsammans. Driver på och lugnar. Men för att en kompisrelation ska hålla genom hela livet behöver den prioriteras, vårdas och tas om hand.

Här är sju tips på hur du får vänskapen och hålla livet ut:

1. Lyssna – och prata

En sund relation kräver balans i kommunikationen. Ibland är din enda uppgift som vän att lyssna och finnas där – och då ska du inte göra någonting annat än det. Vår närvaro är nämligen det finaste vi kan ge någon annan. Men kom ihåg att det ska var ömsesidigt. Ibland är det du som behöver låta munnen gå på högvarv och känna att din vän finns där. Tänk balans.

2. Konkurrera inte med varandra

En stor skillnad på ytlig vänskap och djupare relationer är förmågan att glädjas åt varandras framgång. Känn stolthet över det din vän åstadkommer – oavsett om det gäller studier, arbete, kärleksliv eller familj. Genuinitet lyser alltid igenom och livet blir så mycket härligare om ni kan glädjas åt varandras framgångar i stället för att tävla.

Annons

3. Prioritera varandra

Att få ihop livspusslet är svårt. Men glöm aldrig att prioritera tid tillsammans med din vän. Det kommer ge er energi till att orka mer, samtidigt som vänskapen stärks av kontinuerlig närvaro. Omöjligt att få ihop vardagen? Ibland räcker det med ett telefonsamtal.

4. Var transparent

Känner du någonting så säger du det. I alla fall så länge det handlar om omtanke till din vän. Ifrågasätt när det behövs, pusha på eller håll tillbaka. Vänner ska vara transparenta och konstruktiv kritik är aldrig fel. Att vara en bra vän är inte detsamma som att alltid vara snäll –  en bra vän är detsamma som att alltid göra det bästa för en annan människa.

5. Glöm aldrig lojaliteten

Lojalitet är en förutsättning för att få relationen att hålla över tid. Vänner skvallrar gärna, men aldrig om varandra. När ni lättar på era hjärtan och berättar saker för varandra görs det i förtroende – och hemligheter sprids aldrig vidare. En enkel regel, som ska vara självklar.

Annons

6. Acceptera avstånd

Även om det är viktigt att prioritera varandra är det också viktigt att förstå att frånvaro inte är detsamma som ointresse. Livet är oförutsägbart och vad som helst kan hända. Behöver din vän ta avstånd är det helt okej. Skicka uppmuntrande sms och visa att du finns där, men gör det kravlöst. Nästa gång är det kanske du som behöver utrymme.

7. Fyll varandra med positiv energi

En god vän tar aldrig energi. Tvärtom. Vänner ska lyfta varandra och peppa – sprida glädje och ge energi. Berätta hur stolt du är över din kompis och beröm hens person. Skicka ett brev med upplyftande ord – eller köp en present bara för att. Små saker gör stor skillnad! Känner du att din vän är en energitjuv? Var ärlig och säg ifrån. Det kan bara bli bättre.

Foto: IBL

Läs mer:

Sverige är sämst i världen – om du vill träffa nya vänner

Ny studie visar: Exakt så lång tid tar det att bli bästa vänner

Därför kan det vara dumt att ”vara vänner” efter att ha separerat

Annons