RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

3 saker dina relationer kan avslöja om dig – vilken typ är du?

03 mar, 2021 
relationstyp
Hur du är i dina sociala relationer kan avslöja allt ifrån vad du kommer att jobba med till vem du gifter dig med. Eller i alla fall på ett ungefär. Vilken av relationstyperna är du?
Annons
Håll hjärnan ung – 5 tipsBrand logo
Håll hjärnan ung – 5 tips

Hur du beter dig i sociala relationer kan avslöja vilken typ av person du kommer att gifta dig med, vad du kommer att jobba med och hur du tänker, enligt psykolog Emma Seppälä, och Psychology Today.

Seppälä hänvisar till boken Social kemi, av Marissa King, som menar att att man är en av följande tre personlighetstyper när det kommer till relationer. (Man kan också vara en blandning av olika typer.)

  1. Expansionist
  2. Sammankallare
  3. Mäklare

1 En expansionist har stort kontaktnät

Någon som är expansiv har många ytliga kontakter. Man känner många personer men inte på djupet, och jobbar ofta hårt på att vara stor i sociala medier.

En expansionist tillbringar gärna tid i olika sociala grupper och nya sammanhang där man kan träffa många nya människor.

Expansionisten gifter sig med: Kanske blir det någon från en annan kultur eller ett annat land

Expansionisten jobbar med: Influencer, artist eller yrken där väldigt breda kontaktnät kommer väl till pass.

Annons

Så tänker en expansionist: Eftersom en expansionist får influenser från många olika människor och håll så tänker hen ofta brett och kan se saker från olika synvinklar.

relationstyp sammankallare
Trivs du bäst ensam, men några få vänner, i grupp eller på sociala medier?

2 En sammankallare har några få nära vänner

För en sammankallare är det nära, djupa och ärliga kontakter som gäller och därför har hen ofta några få, riktiga vänner. Man kan också vara en del av mindre, tajtare grupper som delar samma intresse.

En sammankallare trivs också ofta ganska bra med att vara ensam.

Sammankallaren gifter sig med: Någon som vuxit upp i närheten av var du vuxit upp, eller bor i närheten av var du har bott under ditt vuxna liv, eller som i alla fall vuxit upp under liknande förhållanden som du.

Sammankallaren jobbar med: Politik, samhällsfrågor eller arbetsplatser där gemenskap är viktigt.

Annons

Så tänker en sammankallare: Eftersom en sammankallare trivs i sin lilla grupp av människor får hen ofta medhåll i sina åsikter och kan därför tänka lite smalt ibland. Hen kan fastna i att alltid göra likadant.

3 En mäklare har både nära och ytliga kontakter

En mäklare har både ytligare kontakt med olika sociala grupper och några få djupare relationer. Nätverket är inte lika brett som hos en expansiv person men ändå brett.

En mäklare kan föra samman väldigt olika personer och är bra på att knyta till sig användbara kontakter.

Mäklaren gifter sig med: Med någon från vilken som helst av grupperna hen är engagerad i.

Mäklaren jobbar med: Författare, konstnär, uppfinnare eller i en ledarposition. Mäklare kan också tillhöra en religiös gemenskap eller vara engagerad i till exempel hållbarhetsprojekt.

Så tänker en mäklare: En mäklare kan se saker från flera perspektiv och även hjälpa andra att göra det.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons