Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

4 saker som kan ligga bakom din jobbångest

05 feb, 2021 
vill inte gå till jobbet
Vaknar du varje morgon och känner olust inför att gå till jobbet? Då är det dags att ställa en rad viktiga frågor till dig själv!
Annons
Så hanterar du din jobbångestBrand logo
Så hanterar du din jobbångest

Det är helt normalt att då och då känna sig lite osugen på att gå till jobbet. Få personer studsar upp ur sängen varje morgon, peppade på en ny arbetsdag. Dålig sömn, en stressig jobbperiod eller kanske en särskilt slitsam arbetsuppgift kan göra att du temporärt tappar lusten.

Men om du dag efter dag känner en klump i magen inför att möta varje ny arbetsdag är det hög tid att göra något åt problemet. Vi tillbringar helt enkelt alltför stor del av vår vakna tid på jobbet för att det ska vara okej att vantrivas.

Här är några av de vanligaste anledningarna till att vi inte vill gå till jobbet – och hur du kan tackla dem:

Du har en dålig arbetsmiljö

Just nu arbetar många hemifrån, vilket kan ha såväl för- som nackdelar. Du slipper till exempel pendla, men saknar kanske den sociala samvaron på jobbet. Beror din vantrivsel på att du inte gillar att arbeta från ditt hem, försök att se till att du gör din kontorsplats i hemmet så trivsam som möjligt – och håll ut! Detta varar inte för alltid. En lunchpromenad med en vän eller granne som också arbetar hemma kan göra under för humöret.

Men beror din jobbovilja snarare på att det råder dålig stämning bland kollegorna, att du jobbar i en stressig och stimmig miljö eller att du inte behandlas med respekt på jobbet, tala med din chef, ett skyddsombud, en HR-ansvarig eller facklig representant. Ofta går problemen att lösa.

Annons

Ditt privatliv går ut över ditt jobb

Mår du inte bra i ditt hemmaliv kan jobbet i bästa fall vara en frizon, men i värsta fall spiller dina privata problem – såsom depressioner, familjestrul och hälsobesvär – över även i jobbtillvaron, skriver Psychology Today.

Tala med en läkare, psykolog, chef eller HR-representant om hur du kan komma på banan igen. Kanske behövs en tids sjukskrivning för att du ska kunna komma på fötter. I andra fall kan det krävas psykologisk behandling, medicinering eller en större förändring i ditt privatliv.

Du har gått på "jobbmyten"

Många uppfattar det som att man "ska" tycka att jobbet är tråkigt. Man kanske tänker att jobba är något man gör för att man måste tjäna pengar och att det alltid är bättre att vara ledig. Men faktum är att undersökning efter undersökning visar att de flesta svenskar faktiskt trivs bra på jobbet. Vantrivs du bör du alltså fundera över om du verkligen ogillar ditt jobb – eller om du bara tror att du borde göra det.

Kommer du fram till att du faktiskt tycker illa om dina arbetsuppgifter eller din arbetsplats, undersök om det finns något du kan göra för att öka trivseln, och går det inte – leta nytt jobb! Det kan låta lättare sagt än gjort, och ingen har påstått att det är enkelt – särskilt inte om du måste omskola dig eller ta dig ut på en tuff arbetsmarknad – men alternativet att plågas 40 timmar i veckan är oftast betydligt sämre.

Annons


Du vet inte vad du vill jobba med

Vet du fortfarande inte vad du ska bli när du blir stor – trots att du varit "stor" i många år nu? Kanske har du ett jobb du egentligen ogillar för att du inte vet vad du ska göra istället?

Först och främst, det är få förunnat att redan som ung ha sitt drömjobb klart för sig och dessutom göra en karriär av det (trots allt finns det en begränsad efterfrågan på såväl filmstjärnor som fotbollsproffs). Dessutom blir det allt vanligare att byta karriärbana både en och flera gånger under arbetslivets gång.

Våga fundera och drömma utan att begränsa dig. Vill du kanske frilansa, starta något eget eller arbeta utomlands? Trivs du bäst på ett litet eller stort företag? Vill du fasta arbetstider eller kunna jobba när det passar dig?

Psychology Today tipsar om att sätta dig med en skrivbok och besvara följande frågor för dig själv:

* Om du skulle kunna tjäna pengar på att göra det du tycker är roligt, hur skulle det kunna se ut?

* Hur skulle det kännas att kunna tjäna en inkomst utan att uppleva stress?

* Vad vill du se framför dig när du sluter ögonen?

* Vilken karriär skulle du välja om du kunde resa tillbaka i tiden?

* Om du kunde få ett jobb utan att behöva gå på anställningsintervju, vad skulle du då välja?

Förhoppningsvis sätter processen igång tankar som kan få dig närmare en jobbtillvaro du trivs med!


Foto: TT

Annons