RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Relationsexperten: "Det räcker med 70% kärlekslycka"

22 feb, 2018 
Anna Carsall
Tvivlar du på att ditt förhållande är tillräckligt lyckligt för att du ska stanna kvar? Trots att du för det mesta trivs rätt bra? Då kan du ha drabbats av Hollywood-effekten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

 

Vi lever i en tid då informationsflödet aldrig har varit större, inte minst när det gäller romantiska bilder av hur kärlek ”ska” kännas och ta sig uttryck.

– Vi påverkas enormt mycket av hur kärlek och parrelationer framställs i filmer och på sociala medier, även om vi inte tror det själva. Jag brukar kalla det för Hollywood-effekten. Det är en bild där allting är perfekt och tillrättalagt och där passionen och romantiken ständigt är på topp, säger samtalsterapeuten Daniella Gordon, som nyligen kommit ut med boken ”Kärlek på allvar – att välja och behålla en relation” tillsammans med journalisten Sofie Zettergren.

Läs också: Experten: Så sätter vi krokben för våra kärleksliv

Där beskrivs hur det här fenomenet drabbar singlar, som får svårt att välja en relation över huvud taget, av rädsla för att missa något ”ännu bättre”. Det drabbar även personer som är i ett förhållande, som förväntar sig att kärleken ska vara hundra procent perfekt hela tiden – utan minsta ansträngning.

Annons

– Jag brukar säga att om ens relation är 70 procent bra så har man en god grund att utgå ifrån. Utöver det behöver man också fråga sig vad de resterande 30 procenten består av, om det är viktiga saker för en själv som saknas. Behöver man till exempel fysisk närhet för att känna sig älskad och ens partner är helt ointresserad av att ge det finns ett problem. Men handlar det om sådant som inte är så viktigt för en behöver man inte lägga så mycket energi på det. Hundra procent hela tiden existerar som sagt inte i verkligheten. Det perfekta finns inte. Det är bara en illusion, som gör att vi får orealistiska förväntningar och blir besvikna.

”Kärlek på Allvar” av Daniella Gordon och Sofie Zettergren, Norstedts förlag.

70 procent bra innebär alltså att det väsentliga funkar, som att man kan stötta varandra, lita på varandra och har ungefär samma grundvärderingar om vad som är viktigt i livet.

Annons

För att kunna ha ett långt förhållande behöver vi sträva efter att välja nöjdhet framför kickar, menar Daniella Gordon.

– Att välja nöjdhet innebär att välja långsiktigt välbefinnande i stället för häftiga och kortsiktiga upplevelser. Det handlar om att göra val som är meningsfulla för en och som i längden ger varaktig tillfredsställelse.

Läs också: 5 vanligaste misstagen vi gör när vi letar efter en partner

Ett långt förhållande handlar om att återupptäcka varandra om och om igen – i takt med att vi utvecklas och hamnar i nya situationer.

– Allt behöver näring för att växa. Även om 70 procent plus är en bra grund, generellt sett, så behöver vi anstränga oss för att relationen ska fortsätta att leva och utvecklas.

Den goda nyheten är att det nästan aldrig är för sent! Även om du är i ett långt förhållande som fastnat i slentrian finns det goda möjligheter att få det att växa – förutsatt att båda är beredda att göra vad som krävs.

Annons

Daniella Gordon var en av experterna i de tre första säsongerna av realityserien ”Gift vid första ögonkastet”. En av orsakerna till att inget par fortsatte att vara ihop på längre sikt berodde just på att de inte var beredda att jobba på sitt förhållande, menar hon.

Läs också: 7 gyllene regler som får er kärlek att hålla

– Vi behöver vara nyfikna och öppna gentemot varandra. Vi behöver också våga visa oss sårbara och ta emot varandra. Båda behöver också ta ett beslut om att vilja satsa för att det ska finnas några förutsättningar över huvud taget. En relation behöver engagemang. Det händer inte av sig självt, medan man är fullt upptagen av Facebook, att hänga på gymmet eller ligga i soffan och titta på tv-serier.

Foto: IBL

Annons