7 månader sen Einárs död – så minns mamma, flickvän och vänner honom

Einar med sin mamma och flickvän

Nils Einár Grönberg med mamma Lena Nilsson och flickvännen Alexandra Torgrip. Foto: TT/Instagram @alexalexandras.

Till minne av Nils ”Einár” Grönberg
0:51

Efter reklamen: Till minne av Nils ”Einár” Grönberg

(0:51)

Slå på ljud

Rapparen Nils Einár Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm den 21 oktober 2021. Han blev bara 19 år gammal. Nu skildras hans liv i dokumentären Einár 2002-2021 som har premiär på SVT Play under torsdagen 13 januari. Så här minns den mångfaldigt prisbelönte rapparens innersta krets honom.

Nils Einár Grönbergs liv skildras i Einár 2002-2021

I dokumentären skildras Nils bana som artist – och hur han i takt med sina musikaliska framgångar blir alltmer intrasslad i kriminella sammanhang. Han berättar hur han tidigt kände att han inte klarade av skolan, något som ledde till att han struntade i den och började umgås med andra som av olika anledningar också gått bort från skolan.

Det han verkligen kunde var musik, och i en intervju med programledaren och artisten Anis don Demina, berättar Nils att han skrev musik redan som 6-åring. Han blev en viral succé på internet under 2018 och året efter fick han som 17-åring sitt stora genombrott. Det var med låten Katten i trakten vilken han vann flera priser för, bland annat i P3-guld. Han blev samma år den mest spelade artisten på Spotify i Sverige.

Nils Einar Grönberg och Anis Don Demina

Anis Don Demina intervjuar Nils i sin YouTube-kanal.

Fick utså mycket hat och hot – blev en måltavla

I samma intervju berättar Nils om att han parallellt med att fanskaran växer kraftigt, möts av mycket hat och hot.

– Hatet beror på att jag är svensk och heter Nils och att jag har den talangen jag har. Dom stör sig. Jag tror att folk är avundsjuka. Folk vill ha den här platsen, säger han.

Journalisten Diamant Dalihu har bevakat den här utvecklingen och menar på att framgångarna ledde till spänningar mellan gängkriminella. Nils var också själv dömd för flera brott – såsom rån, misshandel och flera fall av ringa narkotikabrott.

– När han växte och blev känd kom det också personer runt om honom som han gärna ville omge sig med. Han sjunger om en värld som var destruktiv, där droger och vapen förekommer, och för att kunna leva upp till den här bilden av sig själv och de här låtarna han skrev, var han tvungen ha dem här personerna runt om sig. Det skapade en hotbild mot honom själv och gjorde honom till en måltavla, berättar han i dokumentären.

Rapartisten Nils ”Einár” Grönberg död – ihjälskjuten i Stockholm

Lena Nilssons känslosamma ord efter sonens bortgång

Första gången skådespelaren Lena Nilsson kommenterade det tragiska var några dagar efter skjutningen. Sen dess har hon publicerat två hjärtskärande inlägg på Instagram om sin son. I dessa skriver hon om familjens sorg och uttrycker en frustration över hur de bland annat hade planer på att anställa livvakter inför hans kommande turné. Hon nämner också att Nils strävade efter att vara en god förebild för unga.

”Nils pratade mycket med unga om hur viktig skolan är och att lyssna på sin mamma eller annan icke våldsam vuxen. Jag har som många mammor förlorat en son i det hemska våldet, våra hjärtan slits ur våra bröst, vi tröstar oss själva och varandra vi är exakt lika mycket värda och våra söner är exakt lika mycket värda. Vi älskar och vi förlåter för vi vill få ett slut på att pojkar dödar andra pojkar. Alla mammor, jag och Nils är med er och era förlorade söner för alltid i fred och kärlek.”

Rapparen och nära vännen "RS1 Elvis" uttrycker sin sorg

I SVT:s dokumentär får man höra hur Elvis ”RS1 Elvis” Hamidovic träffade Nils på HBV hem, där han placerats först som 13-åring och sen som 16-åring.

Einar tillsammans med vännen Elvis

Nils med Elvis Hamidovic. Foto: ur dokumentären Einar 2002-2021 av SVT Edit.

– Jag kommer sakna hans skratt, hans leende, hans närvaro och hur han var som person. Han var snäll, han var omtänksam. Ja, allt det där, säger Elvis i programmet.

Einárs flickvän Alexandra Torgrips starka inlägg

Under en längre tid var Nils tillsammans sin flickvän Alexandra Torgrip. Sen hans bortgång har hon publicerat några starka inlägg på Instagram som visar upp en bild av rapparen många kanske inte kände till.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

”Du har berört hela svenska folket och du ändrade stämningen i varje rum du satte din fot i. Du skapade vad som idag är svensk musik. Du öppnade alla dörrar och bröt dig igenom dom som du ej kunde få nyckeln till. Finns inte en enda sekund du var rädd för att vara dig själv och du lärde mig att älska mig själv och ta vara på allt jag har omkring mig.

Du har lärt mig allt jag kan och skapat karaktären jag är idag. Du behandlade och tog hand om mig som en prinsessa och gav mig mer än vad nån tjej nånsin skulle kunna drömma om. Mitt hjärta blöder och att jag inte kan göra nåt för att få dig tillbaka förstör mig.”

Uppdatering 20 maj 2022:

Fina hyllningen till Einár på Grammisgalan 2022

Under torsdagens Grammisgala hyllades Nils Einár Grönberg än en gång av flickvännen Alexandra Torgrip, som levererade ett tal som fick stående ovationer från publiken, detta rapporterar Expressen.

– Nils var mycket mer än bara sin musik, en människomänniska, ödmjuk och snäll. Han gav mycket mer än vad han fått och ville alla väl. Nils var fortfarande en tonåring som gjorde sitt bästa, hans liv hade precis börjat. 19 år är inte lång tid men för Nils var det en livstid, inledde Alexandra Torgrip med på scenen, för att sedan vända sig till våra politiker:

– Vi behöver rädda våra barn och stoppa gatuvåldet. Vi vill se konkreta åtgärder och resultat baserat på genuin kärlek för våra områden och de som bor där.

Som sista ord uttrycker hon sin kärlek och saknad till den avlidne pojkvännen och artisten.

– Nils Kurt Erik Einar Grönberg, vila i frid min älskade. Vi saknar dig och vi älskar dig ännu mer.

Källa: SVT, YouTube, Instagram, Expressen
Foto: TT/Instagram

Utvald läsning