80-talsstjärnan Lena Nilsson blev mamma till Sveriges största artist

0:51

Efter reklamen: Till minne av Nils ”Einár” Grönberg

(0:51)

Skådespelaren Lena Nilsson var 26 år gammal när hon slog igenom stort för svenska folket i den populära filmen P.S. Sista sommaren, där hon spelade mot Patrik Stenman och Robert Jelinek.

Lena Nilsson 1988, när P.S sista sommaren kom ut.

Urban Brådhe

Efter genombrottet avlöste filmerna varandra, och Lena fick roller både i älskade serien Rederiet, så väl som i filmer som Badhuset, Polis polis potatismos och Videomannen. Den sistnämnda vann henne en Guldbagge för bästa biroll. Samtidigt har hon också haft flera roller på Dramaten.

Lena Nilsson 1998.

Paul Hansen

1998 fick hon en son med dåvarande sambon Örjan Ramberg, och fyra år senare föddes sonen Nils Grönberg, som Lena fick tillsammans med kärleken Erik Grönberg.

Sonen mer känd än Lena Nilsson

Rapartisten Nils ”Einár” Grönberg död – ihjälskjuten i Stockholm

Även om Lena Nilsson har ett gediget CV med skådespelarinsatser, blev yngsta sonen familjens klarast lysande stjärna. Under artistnamnet Einár blev Nils Grönberg, som hette Einar i mellannamn, en av landets största rappare och mest spelade artister.

Under 2019 och 2020 släppte Einár så många som fyra album, som alla hamna etta eller tvåa på Sverigetopplistan, och han har gjort samarbeten med Hov1 och Dree Low.

Gästade Malou efter tio

2019 gästade Einár och Lena Nilsson Malou efter tio, och pratade om sin relation. Artisten hade då tillbringat en tid på HVB-hem i Dalarna, efter en LVU-placering. Lena Nilsson berättade hur hon hanterat att sonen rört sig i förortsmiljöer med droger och skjutningar, som han skildrar i sin musik.

Lena Nilsson och Einár på Guldbaggegalan 2020.

Karin Törnblom/TT

– Jag har alltid haft en bra kontakt med Nils. Om jag har sett att han har rört sig vid sidan av den här världen, eller i den världen, så har jag vetat att han har musiken. Jag har sett att han har en kraft i den och det är det som han under en väldigt lång tid har satsat på, sa Lena Nilsson i programmet.

Einár hyllade också sin mamma i programmet.

– Vi har den bästa mamma och son-relationen, sa han.

Blev bara 19 år

Torsdagen 21 oktober 2021 fick polisen larm om skottlossning vid södra Hammarbyhamnen i Hammarby sjöstad strax utanför Stockholm. Offret var Nils, enligt uppgifter till både Aftonbladet och Expressen. Trots första hjälpen gick inte hans liv att räddas. Nils Grönberg blev bara 19 år gammal.

Redaktionens tips
Patrick Ekwall om dotterns svåra tid – efter hustrun Hannahs bortgång
Sarah Dawn Finer öppnar upp om nedfrysta äggen – ska skänkas
Kändisarnas barn som tog studenten – så firades de av stjärnorna