RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Psykologen: Det ska du göra om du misstänker otrohet

30 nov, 2021 
Ett par som kramas och tittar i sina telefoner
Misstänker du att din partner är otrogen? Och var går gränsen för otrohet i ett öppet förhållande? Så här säger psykologen Anna Bennich.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Terapeuten om otrohet på nätet: ”Jättevanligt”Brand logo
Terapeuten om otrohet på nätet: ”Jättevanligt”

Otrohet kan beskrivas som ett svek i en relation där den ena partnern gör en handling av illojalitet. Det kan handla om att ens partner flirtar, har känslor för, eller har sex med någon annan. Var gränsen för otrohet går är individuell och olika från person till person - men otrohet är ett svek i relationen där tilliten blir rubbad.

I Nyhetsmorgon på TV4 svarar relationsakuten, bestående av psykologen Anna Bennich och skribenten Nisse Edwall, på tittarnas frågor om otrohet.

Kan man tolka hemligt telefonanvändande och konstiga handlingar som ett tecken på otrohet?

Kanske tycker du att din partner har börjat bete sig annorlunda och är hemlig med sin telefon. Det kommer sms och samtal på telefonen och du får inte riktigt se vem det är ifrån. Din partner har även börjat vara hemifrån längre stunder och från ingenstans börjat arbeta längre dagar. Men kan man tolka det som att partnern är otrogen? Så här svarar psykologen Anna Bennich i TV4 Nyhetsmorgon.

Annons

– Man kan verkligen förstå en oro om man märker en skillnad plötsligt i någons beteende hemma. Det kan vara tecken att man drar sig undan, att man gömmer sin telefon och att man ska iväg på diverse märkliga grejer. Jag kan verkligen förstå att det finns en oro, sen är det också så att när man börjar känna sig lite osäker eller misstänksam det är lättare att leta efter sådana tecken och tolka saker som man inte skulle tolka om man inte var orolig. Det finns ju också andra saker som kan styra beteendeförändringar, säger Anna Bennich.

Hennes råd är att man ska sätta sig ner och prata med varandra och att utgå från sin egen oro.

– Det man kan göra är att säga vad man ser och berätta att man har börjat oroa sig, säger Anna Bennich.

Var går gränsen för otrohet i ett öppet förhållande?

Anna Bennich menar att det viktigaste i en öppen relation är att båda personer är överens och att båda vet vad som gäller.

Annons

– Att ha ett öppet förhållande betyder ganska många olika saker, för olika personer som har ett öppet förhållande. Det handlar om överenskommelser, vad har du och jag kommit överens om. Det går alltid att överträda gränser ändå, smyga och göra saker som ens partner inte vill. Det viktigaste är att man vet vad som gäller och vad som inte är okej och det kan behöva justeras över tid, säger hon.

När är det läge att lämna sin partner för sin älskare?

Anna Bennich uppger att om man står och velar på om man ska lämna sin partner för sin älskare kan det kan vara bra att ge sig själv en tidsgräns för sitt beslut.

– Det är klart att även om man har starka känslor och man vill lämna, kan det vara svårt och det kan ta tid. Med det man kan göra är att ge sig själv en tidsgräns, och ställa sig frågan: om det inte blir någonting med den andra, vad vill jag göra då? Kommer jag ändå vilja lämna min partner, vad vill jag göra med min nuvarande relation, säger hon.

Källa: Nyhetsmorgon på TV4, mindler.se

Foto:TT

Annons