RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Därför bör du överväga att lämna en relation där ni vuxit isär

30 maj, 2022 
Man och kvinna tittar åt varsitt håll
Att människor kommer och går är inte konstigare än att faser i våra liv kommer och går. Därför bör du ha koll på om ni är på väg att växa ifrån varandra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 kändispar som hållit sin kärleksrelation hemlig i flera årBrand logo
8 kändispar som hållit sin kärleksrelation hemlig i flera år

Det finns en hel del uppenbara anledningar att av avsluta en relation. Lögner, manipulation, ojämlikhet, otrohet och inte minst psykisk eller fysisk misshandel är sådana exempel. Men det är inte alltid att anledningen är så tydlig och uppenbar. Då kan det vara svårare att för sig själv och sin omgivning att dels få syn på, men även att motivera ett uppbrott.

Så vet du om ni har vuxit ifrån varandra

Det kan helt enkelt vara så att ni har vuxit ifrån varandra. En anledning nog så viktig och värd att uppmärksamma, även om den inte alltid behöver leda till en separation.

Människor utvecklas och "växer" hela tiden. Både tillsammans och som individer. I vissa fall sker utvecklingen gemensamt, men ibland går den isär och då är det viktigt att spetsa öronen.

Annons

— Om en av er förändras och den andra inte gör det kan det skapa en distans i relationen, menar relationspsykologen Margaret Paul.

Säg till exempel om du lägger mycket tid och vilja på personlig utveckling. Du yogar, mediterar och försöker få syn på och jobba med din brister. Din partner däremot, är exakt den samme som när ni träffades och heller inte särskilt intresserad av att ändra på sig. Då kan det på sikt leda till att er kontakt och ömsesidiga förståelse upphör. Det kan också vara så att din partner till och med bromsar dig på din personliga "resa".

"Vi växer ur människor — även dem vi älskar"

Det kräver mycket ärlighet och mod att erkänna för sig själv att man vuxit isär — och att ta tag i problemet. Att stanna i en situation som hämmar är att göra dig själv en otjänst i det långa loppet. Detta gäller särskilt om din partner går så långt att han motarbetar dig i din utveckling. Relationer ska få oss till att bli de bästa versionerna av oss själva, inte tvärtom.

Precis som att faser i våra liv kommer och går, så gör människorna omkring oss det samma – och det måste få vara okej.

— Om du vill växa och utvecklas som människa - det här är en oundviklig sak som händer - Vi växer ur människor, även de som vi älskar, säger psykologen Perpetua Neo.

När ett förhållande (romantiskt eller vänskapligt) har gjort sitt, är det bästa vi kan göra för oss själva och vår personliga utveckling att veta om det är dags att gå därifrån.

Källa: MindBodyGreen

Foto: TT

Annons