RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Därför ökar antalet skilsmässor efter sommaren

01 aug, 2022 
kvinna och man som tittar år varsitt håll
I början av hösten ökar skilsmässoansökningarna markant. Hur kan sol, lediga dagar och tid tillsammans bli en trigger för så många par?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 enkla parterapiövningar att göra i hemmetBrand logo
4 enkla parterapiövningar att göra i hemmet

Tvärtemot vad många tror är sol, semester och lediga dagar inte särskilt gynnsamt för relationen. I stället ökar skilsmässostatistiken någon månad efter ledigheten och så har det sett ut många år om man tittar på statistik från SCB. September och oktober är de månader som flest ansöker om skilsmässa. Tätt följt av februari och mars, en tid efter julledigheten.

Man får utgå från att relationen inte nödvändigtvis hinner försämras under ett par korta semesterveckor, men ofta ges tid till eftertanke och reflektion när vardagen inte pockar på.

– Kanske inser vi när vi sitter hemma med vår partner vad vi har framför oss, på gott och ont. Många par i min rådgivning har sagt att de har upptäckt att de inte känner varandra längre, berättar sexologen och terapeuten Kalle Norwald i en artikel i DN på temat relationer i pandemins fotspår.

Annons

Drömmen om en lyckad semester

Jeanett Vinberg, också hon relationsexpert, är inne på att par vill bibehålla drömmen om en lyckad semester, även om man egentligen vet med sig att hoppet är ute.

– Jag tror att många väntar ut ledigheten innan man tar detta beslut. Man vill gärna inte förstöra semestern, säger Jeanett Vinberg, till Expressen.

Så vad kan man förvänta sig att sommarledigheten kan innebära för äktenskapen? Båda relationsexperterna konstaterar att det beror på vilken relation man hade innan. En bra relation blir ofta bättre när paren spenderar mer tid tillsammans. En dålig blir sämre.

"Exploderar under semestern"

— Par som går med väldigt mycket problem har inte tid att greppa detta i vardagen, den rusar på och det är så mycket praktiskt som ska skötas.

En av de största bakomliggande faktorerna till den ökade skilsmässostatistiken efter sommaren ligger i att semestern ofta blir en tid ”nu eller aldrig” för par i icke välfungerande relationer.

— Är det en dålig relation så kommer det ju att explodera under semestern, fortsätter Jeanett Vinberg.

Det behöver dock inte betyda att problemen inte går att ta tag i. Det kan också bli en väckarklocka. Då behöver man vara tydlig i sin kommunikation gentemot sin partner, ringa in problemen och framförallt, våga ta professionell hjälp om viljan och lusten finns att fortsätta tillsammans.

Källa: DN, Expressen

Foto: TT

Annons