RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Osäker på om du vill ha en relation? 6 frågor som hjälper dig att hitta svaret

14 jul, 2017 
AvCecilia Edström
Kanske är rädslan för ensamhet starkare än viljan att bli tillsammans med någon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du har träffat någon ett tag och det känns som att det är dags att ta nästa steg, att inleda en relation. Men vill du det – egentligen? Dina svar på frågorna nedan kan förhoppningsvis hjälpa dig att ta rätt beslut.

1. Är du rädd för att vara singel?

Om du är i valet och kvalet att gå in i en relation bör du fundera över om rädslan för ensamhet starkare än viljan att bli tillsammans med någon. Kommer du fram till att rädslan styr dig så kan faktiskt en period av singelskap och vetskapen att man kan stå på egna ben öka självförtroendet. I framtida förhållanden kan du då förhoppningsvis gå in med en helt annan trygghet. För vad är det värsta som kan hända? Att bli singel – men det vet du ju att du klarar av!

2. Känner du dig ensam på kvällarna?

Man kommer hem efter en lång arbetsdag, känner sig som en urvriden disktrasa och slänger sig i soffan framför tv:n. Känner du igen dig? I just den här situationen är det läge att vara uppmärksam. Trötthet gör nämligen att vi blir extra känslosamma. Ligger du där och fäller en tår på grund av ensamhet så beror det med största sannolikhet på att du är slutkörd, inte på att du behöver en partner. Har du däremot svårt att sova och skedar din kudde fram till klockan fyra på morgonen kanske det istället beror på att du verkligen saknar intimitet.

Annons

3. Är du fortfarande förälskad i ditt ex?

Varningens finger upp om du scrollar ex-partnerns Instagram och Facebook dag ut och dag in. Försök ställa dig frågan varför du gör det. Kan det vara så att du fortfarande har känslor för hen? Skaffa inte en ”ersättare” om svaret är ja. Var istället sann mot dig själv och tillåt dig att vara ledsen. Det kommer bättre tider och ditt nästa förhållande blir garanterat bättre om du väntar och inte hugger första bästa. Eller så kan det hända något helt oväntat – du bestämmer dig för att vara själv resten av livet! Vem vet?

Läs också: Singel – då är du antagligen smartare än alla andra

4. Försöker du fylla ett tomrum?

100 procent tillfreds med sitt liv? Det är väl knappt någon. Med det sagt kan du fråga dig om du rent generellt känner dig lycklig? Har du stabila vänskapliga relationer, ett jobb du trivs med och en bra boendesituation? Om ja, så kan det vara rätt att gå in i en kärleksrelation. Är livet däremot kaosartat är det helt naturligt att känna ett tomrum. Och ett tomrum vill man ju så klart fylla med något. Detta något kan lätt bli till någon och man skaffar en relation. För stunden kan det absolut distrahera och få en att glömma kaoset, men förr eller senare går det inte att undvika problemen längre.

Annons

5. Är du redo att öppna upp på riktigt?

Det är en uppoffring att vara tillsammans med någon – på gott och ont. Är du redo att dela i princip allt med en annan människa? Från säng och badrum till drömmar och rädslor? Om inte kommer ert förhållande mest troligt få svårigheter att utvecklas. Har du svårt att öppna dig? Terapi kan hjälpa dig med det här.

6. Vill du spendera tid med den här personen?

I slutändan handlar det inte om relationen i sig. Det handlar om du vill ha en relation med EN specifik person. Om du vill tillbringa nästintill all tid med den oavsett om det är på lyxrestaurang i Paris eller när ni båda ligger hemma i magsjuka en torsdag i november? Egentligen är det ganska enkelt: Om den rätta personen dyker upp är det naturligt att vilja ha en relation. Då vill man vara nära den i både vått och torrt.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons