Det här ogillar kvinnor mest när det gäller sex

vad kvinnor ogillar med sex

Sex är inte alltid som på film – det vill säga sexigt, hett och med perfekt tajmade orgasmer, där man efteråt ligger nära varandra och njuter ömt. Verkligheten är ju sällan felfri, inte heller i sovrummet. Din partner kanske istället är hårdhänt, egoistisk, eller så kommer det luft ur vaginan så det låter som en prutt.

Stor skillnad för män och kvinnor

För att sex ska vara lika bra för båda är det en fördel att känna varandra väl och våga prata om vad du gillar och inte. Där är vi alla mycket olika, och det kan vara särskilt stor skillnad mellan män och kvinnor.

– Om din partner gör något i sängen som du inte gillar så ska du inte vara rädd för att säga det, säger Cecilie Kjensli, sexinspiratör.

Medan män ofta verkar kunna gå från noll till hundra på ett kick, är det tyvärr inte lika lätt för oss tjejer. Vi är beroende av lite mer uppvärmning för att starta maskineriet och för att kunna bli ordentligt redo.

– En typisk sak är att gå för fort på ”huvudrätten”, det vill säga samlag med penetration, och om du inte är kåt och våt nog, så är detta inte bra, säger Kjensli.

Ett bra förspel kan därför göra susen för oss kvinnor. Men enligt en undersökning som nyligen genomförts av Love Honey finns det flera saker som inte är lika lyckade.

Kvinnor vill ha mer än in och ut-sex

Många kvinnor uppger att när kärleksstunden bara består av ”in och ut” -sex, så är de inte så intresserade av att göra det. De flesta kvinnor har i allmänhet en önskan att få lite mer än bara penetration under akten.

Sexrådgivare Ulla Aasland har också god kunskap om detta:

– Många kvinnor känner sig lite irriterade över att han bara vill ha samlag och inte ger tillräckligt med beröring eller gos. De flesta kvinnor behöver ofta mer stimuli någon annanstans på kroppen, och inte bara rent samlag.

Det kan vara kyssar, smek eller lite hjälp från ett finger eller två, här är det upp till dig att säga vad du vill och behöver.

– Jag tänker att kvinnor har ett stort ansvar för att kommunicera sina behov. Många tycker förmodligen att mannen automatiskt borde veta vad de vill, och på det sättet blir det snabbt missförstånd, förklarar hon.

Vi behöver känna oss säkra i vår egen kropp

En annan sak som kan vara ett problem i sängen är kvinnans egen självkänsla. I undersökningen från Love Honey sa så många som 30 procent av de som deltog att det är vad de tycker minst om med att ha sex – att känna sig osäkra med sin egen kropp när du verkligen vill känna dig sexig.

Självförtroende är inte en sådan sak du bara kan gå till butiken och skaffa – det måste arbetas med. För att underlätta denna process kan det första steget på vägen vara att ta reda på exakt varför du känner dig osäker i sängen.

Socialcoachen och föreläsaren om manlig sexualitet, Dag Eian, har sagt att han har intrycket att ett starkt kroppsfokus i samhället är kvinnors vanligaste hinder. Men han tror också att vissa människor är rädda för att bli märkta som ”billiga” genom att vara sexuellt framåt.

– Vi kan bara avvisa det senare på en gång. De flesta män älskar att ha sex med tjejer som är sexuellt aktiva och kan berätta vad de gillar. För att dra en snabb parallell; Många män anstränger sig mycket och är stolta över att tillfredsställa sin partner i sängen, och när en kvinna berättar för mannen vad hon gillar, ger hon honom den ”skattkarta” han behöver. Det tar alla gissningar ur sex och han kan omedelbart ge henne det hon vill ha. Han får en egoboost, hon blir tillfredställd. Det är en win-win för båda parter.

Kroppsfokus, å andra sidan, är något som han tror att många tjejer har påverkats av, och som har lett till osäkerhet om sin egen kropp och rädsla för att bli avvisade.

– Det första steget är att acceptera och älska din egen kropp. Känn dig fri att arbeta för att förbättra villkoren om du vill ha detta, men gör det med acceptans och kärlek varje dag. Det viktigaste är att du har en sund kropp som fungerar bra, inte att den ser ut på något särskilt sätt, säger Eian.

Av Silje Helgesen/KK Foto: TT

LÄS MER:

10 frågor om sex som alla undrar över – men ingen vågar ställa

Sexologen: A-punkten kan ge en helt otrolig orgasm

Ingen sexlust? Här är problemet ni måste lösa först

Utvald läsning