RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

8 saker som gör dig mindre attraktiv enligt forskare

17 jan, 2017 
AvAnaïs González Cruz
8 saker som gör dig mindre attraktiv enligt forskare
Det finns många sätt att öka din attraktionskraft som inte handlar om hur du faktiskt ser ut. Att ha humor och le mycket är några av de knep som visat sig funka. Men vi sänder också ut signaler som gör exakt det motsatta, ofta helt omedvetet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Sömnbrist

Bristfällig sömn får dig inte bara att må sämre, det gör dig också mindre attraktiv. I en studie från 2010 jämförde deltagarna bilder på personer som fått minst åtta timmars sömn kvällen innan med en annan grupp som inte sovit på 31 timmar.

Resultaten visade att de som led av sömnbrist ansågs vara betydligt mer oattraktiva än den utvilade gruppen.

2. Stress

Att stress påverkar oss negativt är inget nytt, men visste du att det också drar ner din attraktionskraft? Höga nivåer av stresshormonet kortisol gör oss nämligen mindre snygga i andras ögon, visar forskning.

Och det tåls verkligen att tänka på. På grund av sina många negativa egenskaper har kortisol fått öknamnet ”dödshormonet” – bland annat eftersom det får oss att åldras snabbare.

Läs också: Beteenden som gör dig stressad – helt i onödan

3. Att vara otrevlig 

2014 genomfördes en kinesisk studie där både män och kvinnor fick se bilder på personer med ett neutralt ansiktsuttryck. Vissa av dem presenterades med de kinesiska orden för ”otrevlig” och ”ärlig” medan andra helt saknade ordbeskrivning.

Annons

De som beskrivits som otrevliga fick överlägset lägst rankning, kanske inte helt otippat. För vem gillar ett surkart?

4. Defensivt kroppsspråk

Ungefär 60 procent av kommunikationen mellan människor sker genom vårt kroppsspråk. Hur du sitter eller står påverkar alltså människor i din närhet mer än du tror.

I en studie från 2016 skapade forskare två olika profiler i en dejtingapp för alla sina testpersoner. Den personliga informationen var densamma, istället var det bilderna som skilde sig åt. I den ena hade männen och kvinnorna fotograferats i en defensiv position, till exempel med armarna i kors. I den andra profilbilden ombads de sträcka upp armarna och forma ett V i luften.

Dejtingprofilerna vars bild hade ett öppnare kroppsspråk fick bäst respons av användarna – ett rätt tydligt exempel på att kroppsspråk och attraktion går hand i hand.

8 saker som gör dig mindre attraktiv enligt forskare

5. Dålig humor 

Humor hamnar högt på listan av önskvärda egenskaper när vi letar efter kärleken. Och det verkar vara lika betydelsefullt för båda könen. Att skratta ihop med din partner gör er faktiskt än mer attraherade av varann.

Annons

Forskning från 2009 visar att till och med lite halvkass humor är lika oattraktivt som att inte ha någon humor alls.

Läs också: Så viktigt är det att skratta ihop

6. Lathet 

Vår attraktionskraft har en hel del att göra med hur hjälpsamma vi är mot andra.

År 2004 lät forskare en grupp studenter bedöma varandras personlighetsdrag (bland annat attraktion) innan och efter att de påbörjat en gemensam kurs. När resultaten analyserades stod det klart att studenterna som bedömts medelmåttiga i början av kursen uppfattades som mindre attraktiva om de visat sig vara riktiga latmaskar under studieperioden. Med andra ord – ingen vill dejta en slöfock.

7. För lik- eller olik kroppslukt 

Feromonerna som utsöndras via kroppslukten är en av de viktigaste komponenterna när vi blir sexuellt attraherade – och allt handlar om vårt immunförsvar.

Med luktsinnet kan vi på bara ett ögonblick läsa av en potentiell partners immunsystem. Är vi alldeles för lika eller olika förhöjs risken för en svag avkomma. Därför väljer vi (helt omedvetet) bort personer som inte kompletterar oss, enligt forskare.

Och det kan vara en liten tröst när du nobbats av någon. För du kan ju inte rå för vilka gener du fått!

8. Oärlighet

Att ljuga om din ålder eller inkomst kommer inte få dig att framstå som snyggare. Tvärtom. En studie från 2006 kunde slå fast att just ärlighet var den egenskap som påverkade attraktion och tycke allra mest bland deltagarna.

Läs också: Nu är det bevisat – därför faller många kvinnor för skitstövlar 

Foto: Shutterstock 

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons