Nykär? De första 24 timmarna kan avgöra allt

Ni sätter jargongen redan det första dygnet!

Kärlek kan vara som en drog. Den gör att vi tappar omdömet – och bara ser det som är underbart med vår partner. Särskilt gäller detta i det tidigaste stadiet av ert umgänge. Vi väljer ut det som passar vår drömbild och bortser från sånt som vi ogillar, hur tydligt det än är.

– Man brukar säga att förälskelsen kidnappar hjärnan – vi ser signalerna på det som inte är bra, men vi väljer att bortse från dem. När förälskelsen dämpas efter sex månader har vi redan etablerat ett mönster, säger Liria Ortiz, leg psykolog, till MåBra.

Läs också: Därför stannar vi i destruktiva förhållanden

– Det finns till och med en forskare som hävdar att mönstret hur vi är mot varandra etableras inom 24 timmar, fortsätter hon.

Sedan fortsätter vi med det, genom hela relationen. Det kan handla om allt från att man pratar bebisspråk med varandra, till att den ena alltid städar eller diskar – eller riktigt allvarliga problem som våldsamma och destruktiva tendenser. Och när beteendet blivit en del av er som par, då är det betydligt svårare att ändra.

Därför är det viktigt att ha med sig hjärnan även när förälskelsen färgar allt rosenrött.

– Tankefällan många fastnar i är att den här personen kommer att förändras, om han älskar mig, när vi får barn… och så brukar det inte bli, säger Liria Ortiz.

Läs också: Träffar du fel män? Så bryter du ditt mönster

Känner du igen dig? Har din partner sidor som du har svårt att stå ut med, men som du trots detta överser med? Liria Ortiz har bara ett råd att ge dig – och det är drastiskt.

– Är det något som händer väldigt tidigt och du tänker ”det här vill jag inte vara med om”: avbryt relationen!

Läs också: Är din partner en vardagspsykopat? Här är signalerna!

Foto: IBL

 

Utvald läsning