RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Nya siffror: Här skiljer vi oss mest i Sverige

21 mar, 2019 
De här orterna har flest skilsmässor.
Trodde du att stockholmarna skiljer sig mest i landet? Då tror du fel! Istället är det en mindre ort nära Gävle som toppar förra årets skilsmässolista. Mest gifter vi oss dock i Stockholms kranskommuner.
Annons

Bara för att vi säger ”tills döden skiljer oss åt” vid altaret innebär det inte att det alltid blir så. En skilsmässa är inget ovanligt idag, även om det kanske inte var vad man tänkte sig när man sa ja till att gifta sig (eller friade).

Och Stockholm må vara en av världens singeltätaste städer – men det är inte där flest skilsmässor sker, inte utslaget på befolkningsmängd i alla fall.

Här skiljer sig flest i Sverige

Istället hamnar prins Daniels hemort, lilla Ockelbo i Gävleborgs län, i topp över orterna där vi skiljer oss mest. Där skiljer sig i genomsnitt 3,7 personer på tusen. Inte långt därefter följer de sörmländska orterna Sundbyberg och Gnesta med 3,6 per tusen.

Minst antal skilsmässor sker däremot längre norröver. Västerbottniska Nordmaling har minst skilsmässor i hela landet – endast 0,8 per tusen invånare.

När ett äktenskap tar slut beror det antingen på skilsmässa eller att någon av parterna dör. Genomsnittslängden för alla äktenskap som upplöstes under 2018 är 30,7 år, men av de som tog slut på grund av skilsmässa var längden 11,3 år. När det gällde dödsfall var siffran 47,1 år.

Annons

Se också6 personlighetsdrag som ökar risken för skilsmässa.

Här gifter sig flest

Att Sundbyberg finns i topp på skilsmässoligan är kanske inte så konstigt – det är också flest som gifter sig där. Bara närliggande Solna, med 7,0 giftermål per tusen invånare, har fler än ”Sumpans” 6,7 per tusen.

På delad tredjeplats hamnar Eda i Värmland och Arjeplog i Norrbotten, med 6,4 vardera.

Under 2018 gifte sig 50 796 par i Sverige, och av de som gifte sig för första gången var genomsnittsåldern 33,9 år för kvinnor och 36,3 år för män. Sifforna från SCB visar även att våra hushåll har minskat i storlek – från 2,2 personer per hushåll till 2,19, vilket innebär att hushållen ökar snabbare än befolkningsmängden. 4657000 hushåll fanns det i Sverige under förra året.

Källa: Statistiska Centralbyrån Foto: TT

Läs mer:

5 frågor du behöver ställa innan en skilsmässa

Vill du skiljas? Här är en guide

Så hanterar du skilsmässan på bästa sätt

Annons