Nya siffror: Här skiljer vi oss mest i Sverige

De här orterna har flest skilsmässor.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Bara för att vi säger ”tills döden skiljer oss åt” vid altaret innebär det inte att det alltid blir så. En skilsmässa är inget ovanligt idag, även om det kanske inte var vad man tänkte sig när man sa ja till att gifta sig (eller friade).

Och Stockholm må vara en av världens singeltätaste städer – men det är inte där flest skilsmässor sker, inte utslaget på befolkningsmängd i alla fall.

Istället hamnar prins Daniels hemort, lilla Ockelbo i Gävleborgs län, i topp över orterna där vi skiljer oss mest. Där skiljer sig i genomsnitt 3,7 personer på tusen. Inte långt därefter följer de sörmländska orterna Sundbyberg och Gnesta med 3,6 per tusen.

Minst antal skilsmässor sker däremot längre norröver. Västerbottniska Nordmaling har minst skilsmässor i hela landet – endast 0,8 per tusen invånare.

När ett äktenskap tar slut beror det antingen på skilsmässa eller att någon av parterna dör. Genomsnittslängden för alla äktenskap som upplöstes under 2018 är 30,7 år, men av de som tog slut på grund av skilsmässa var längden 11,3 år. När det gällde dödsfall var siffran 47,1 år.

Här gifter sig flest

Att Sundbyberg finns i topp på skilsmässoligan är kanske inte så konstigt – det är också flest som gifter sig där. Bara närliggande Solna, med 7,0 giftermål per tusen invånare, har fler än ”Sumpans” 6,7 per tusen.

På delad tredjeplats hamnar Eda i Värmland och Arjeplog i Norrbotten, med 6,4 vardera.

Under 2018 gifte sig 50 796 par i Sverige, och av de som gifte sig för första gången var genomsnittsåldern 33,9 år för kvinnor och 36,3 år för män. Sifforna från SCB visar även att våra hushåll har minskat i storlek – från 2,2 personer per hushåll till 2,19, vilket innebär att hushållen ökar snabbare än befolkningsmängden. 4657000 hushåll fanns det i Sverige under förra året.

Källa: Statistiska Centralbyrån   Foto: TT

 

Läs mer:

5 frågor du behöver ställa innan en skilsmässa

Vill du skiljas? Här är en guide

Så hanterar du skilsmässan på bästa sätt

 

Dela på: