Nimilla bor med mamma och två pappor – fördelarna med tre föräldrar

Familjen Sköld-Sjökvist

Familjen Sköld-Sjökvist

Pernilla Wästberg
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla
1:04

Efter reklamen: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

(1:04)

Slå på ljud

Daniel och Shaz Sköld träffades i Stockholm och blev kära. Efter att ha varit ett par ett tag flyttade de ner till Skåne där Daniel är uppvuxen. Tanken var att de skulle testa att bo i Malmö i ett år. Nu har det gått åtta år, och paret har bland annat hunnit gifta sig.

Efter knappt ett år blev de också föräldrar till dottern Nimilla, som i dag är 7 år.

Och det blev de inte på egen hand. Daniel Sköld, XX, och vännen sedan 22 år Annika Sjökvist, 47, hade under lång tid pratat om att skaffa barn ihop. Mest på skämt, men hon hade bestämt sig för att ge upp tanken på barn när hon fyllde 40 år om det inte fanns någon tänkbar pappa med i bilden.

Ämnet kom på tal igen och Annika, som närmade sig 40-strecket började fundera, bestämde sig för att det var dags.

Bestämde sig för att bo ihop

Både Daniel och Shaz lämnade sperma till inseminationen och processen satte igång.

– Vi ville båda två vara aktiva i inseminationen, så vi kände att det var värt att testa direkt. Det vi inte var beredda på var hur snabbt det faktiskt gick. Det var lite av en chock att Annika blev gravid direkt, säger papporna till Hemmets veckotidning.

Förutom hunden Elsa finns får och höns på familjen Sköld-Sjökvists gård.

Förutom hunden Elsa finns får och höns på familjen Sköld-Sjökvists gård.

Pernilla Wästberg

I dag bor familjen om fyra tillsammans utanför Svedala i Skåne.

– När jag blev gravid och allting satte igång kom vi på att det skulle kännas konstigt om vi inte skulle vara som en familj. Först pratade vi om att skaffa lägenheter nära varandra, och sen blev det lite skämt med tomter. Därefter växte tanken fram att bygga ett hus och bo ute på landet, så då började vi titta på sådana möjligheter, säger Annika.

Så fungerar familjelivet

Varje kväll äter de middag tillsammans, och de delar på ansvaret om dottern. Daniel lämnar henne på skolan om mornarna, Annika brukar hämta och Shaz läser sagor på kvällen.

Den ekonomiska biten är också en fördel med att vara tre, och föräldrarna får mer tid åt sina instressen.

De har varit öppna med dottern om hur hon kom till världen, och att de har valt att inte ta reda på vem som är biologisk far till henne.

– Vi har förklarat för henne hur hon blev till och hon är informerad om inseminationen. Sedan tog det ett tag för henne innan hon förstod att det bara är en av oss som kan vara hennes biologiska pappa, säger Shaz, som poängterar att de givetvis kommer låta henne ta reda på det själv om hon så önskar.

Foto: Pernilla Wästberg

Utvald läsning