När han inte vill ha sex - så får han större lust

Att alltid få nobben är förödande för självförtroendet.

 

Erika, 38: Det gör så ont att bli avvisad

Sedan Erika och hennes man fick barn har han tappat sexlusten. Hon blir mer och mer frustrerad – men han verkar nöjd med att bara vara som en kompis.

”Min man har aldrig varit överdrivet intresserad av sex, ett par gånger i veckan har varit lagom för honom. Jag är på ungefär samma våglängd och eftersom vi har kunnat prata öppet om våra önskemål och fantasier har vi haft ett bra sexliv.

Så för ungefär sex år sedan bestämde vi oss för att skaffa barn, men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

Och det var då problemen började. För att bli gravid gjorde jag ägglossningstest efter ägglossningstest och vi blev tvungna att ”ligga på klockan”, som vår doktor senare uttryckte det. Snacka om erotikdödare!

Efter flera turer fick vi till slut hjälp med provrörsbefruktning. Under hela den tid som hormonbehandlingen pågick tror jag inte vi hade sex en enda gång. Det fanns ingen lust kvar, varken hos honom eller hos mig.

Efter att ha fått en helt ljuvlig liten pojke, som jag förälskade mig i från första ögonblicket, gick jag under en period helt upp i att vara mamma. Visst hade jag sexlust, men det blev inte lika viktigt att få utlopp för den.

Men med tiden kände jag återigen ett behov av närhet till min man, men blev hela tiden nekad sex. Och att gång på gång bli avvisad gör inga underverk för självförtroendet.

I dag känner jag mig inte längre avvisad på samma sätt eftersom jag har slutat försöka. Det gör för ont att bli avvisad gång på gång, då är det lättare att låtsas som ingenting. Men jag känner mig fortfarande oattraktiv och ouppskattad, tagen för given. Jag känner att jag är på väg att bli bitter över avsaknaden av romantik. Vi pussar aldrig ens varandra utan kramas bara vänskapligt någon gång om dagen.

Ju längre tiden går, desto mer pressad känner han sig. Senast vi lyckades få till något som liknade sex, för något halvår sedan, var efter att han haft en erotisk dröm om mig och druckit ett par glas whiskey för mycket. Och då blir ju prestationen som den blir. Min prestationsångest växer också ju längre det går mellan gångerna. Det blir nästan nybörjarnervöst när det gått ett år sen sist.

Vi pratar med varandra om det mesta, så även om detta. Jag vet att min man är mån om att jag ska ha det bra, även om han kanske inte alltid fattar hur enkla medel som krävs för att komma dit. Herregud, om han bara kunde ta mig i famnen, se mig i ögonen och kyssa mig passionerat så skulle jag vara i himlen i en vecka!

Självklart funderar jag på hur det skulle bli om jag lämnade honom och träffade någon ny. Men jag känner inte att det är en lösning på problemet. Jag vill att vår son ska få växa upp med sin mamma och pappa under samma tak. Och till syvende och sist så älskar jag ju den där karln jag är gift med. Vi pratar ju med varandra, så vi borde kunna lösa det här!

Fotnot: Erika är inte gift med Martin som berättar sin historia nedan

 

Martin, 38: Pressen att förföra gör mig avtänd

Martin och hans fru har nästan aldrig sex och det funkar fint för honom. Men nu börjar han inse att hon inte kommer att acceptera det länge till…

”Jag och Cecilia, som då var min flickvän och nu är min fru, hade bara varit tillsammans i ungefär nio månader då hon började känna sig missnöjd med vårt sexliv. Vi hade ganska snabbt gått från att ha sex dagligen, och ibland flera gånger om dagen, till att bara ha sex någon gång i månaden.

Dippen i sexlusten sammanföll med sista terminen av mina masterstudier och det var kanske därför som jag inte märkte hur drastisk nedgången faktiskt var. Jag var upptagen av annat och såg inget problem med att vi inte längre hade sex hela tiden. I början av ett förhållande har väl alla massvis med sex?

Men för mig känns det naturligt att det inte kan fortsätta så. Det skulle vara för distraherande. Jag hade studerat i många år och jag längtade efter att bli klar. Jag var, och är fortfarande, rätt karriärsinriktad.

Det var när jag kom hem efter en veckolång resa till en annan stad som hon för första gången sa att hon inte var nöjd. Hon hade köpt nya underkläder och en flaska vin och tänt ljus i hopp om att förföra mig.

Men jag var trött och tankarna var upptagna med annat, så jag försökte avstyra på ett så kärleksfullt sätt som möjligt. Men hon blev sårad och påpekade att det var över två veckor sedan vi hade haft sex. Det stämde nog, även om jag blev lite irriterad för att hon hade räknat efter.

Men det berodde inte på att jag inte var kär i henne, för det var jag. Faktum är att jag aldrig hade varit så kär i någon som jag var i henne. Mina vänner sa att de aldrig hade sett mig sådan förut.

Den våren friade jag till Cecilia och hon sa ja. Största delen av sommaren tillbringade vi på vårt lantställe och då tyckte jag att vi hittade tillbaka till varandra, även om vi inte hade sex lika ofta som i början. Men jag var nöjd. Och kär.

I augusti gifte vi oss. Vi hade inte sex på bröllopsnatten eftersom vi båda var för trötta och på morgonen hade vi det inte heller, fast hon ville, men jag stressade över städning och andra praktiska detaljer.

Vår sexuella samvaro fortsatte att minska och nu, efter tre år tillsammans har vi knappt sex alls. Och vi har inte ens några barn att skylla på. Cecilia har tagit upp det här med mig flera gånger. Det som ofta börjar som ett bråk om något annat leder alltid till att hon tar upp vårt sexliv, som hon kallar icke-befintligt.

Hon upplever det som att jag avvisat henne så många gånger att hon inte längre törs ta initiativ till sex. Hon säger att man ibland måste ställa upp fast man inte har lust, bara för att få det att funka. Det tycker jag låter absurt, jag skulle inte vilja ha sex med någon som egentligen inte är sugen.

I övrigt har vi ett väldigt fysiskt förhållande med mycket kramar, pussar och smek. Vi håller hand. Vi ger ofta varandra fotmassage och vi sover sked. Men det leder sällan till något annat.”

Jag har undrat om det är så att hon helt enkelt har en starkare sexdrift än jag? För jag vet inte om jag egentligen skulle tycka att det var något fel på vårt sexliv om inte hon tyckte det. Jag känner en väldig press på mig nu, att förföra och prestera, som att allt ligger på mig. Det upplever jag som avtändande.

Cecilia har frågat om det är henne det är fel på, om jag inte längre är attraherad av henne. Så är det inte, men ju mer hon tar upp problemet med mig, desto mindre lust får jag. Det är som en ond cirkel. Visst inser jag att vi måste göra något åt saken, innan det är för sent. Jag vet bara inte hur. Jag vet bara att jag fortfarande älskar min fru.

 

Sexologen: Kräv inte sex av din man!

Att män får minskad lust är vanligare än man tror.

– Under de 10 år jag hållit på tycker jag att det blivit mer och mer vanligt, även bland yngre män, säger auktoriserade sexualrådgivaren Margareth Berglund.

Vad beror mäns olust på?

– Den moderna livsstilen ställer enorma krav på att mannen ska vilja ha sex varje dag i veckan. Så prestationskraven ökar.

Men det finns både psykiska och fysiska orsaker.

– Psykiska kan vara stress, arbetslöshet, småbarn eller en dålig relation till sin partner. Fysiska kan vara sjukdom, som att blodkärlen i penis förändras så det blir svårt att få erektion, eller hormonella orsaker, som brist på testosteron – lusten sitter ju i hjärnan och inte i penis.

Har männen större prestationskrav på sig än kvinnor?

– Ja, eftersom hans manlighet sitter i könet, medan kvinnan har kvar sin kvinnlighet även om hon inte har lust. Männens självkänsla hänger mycket ihop med sexlivet. Att känna sig tvingad till erektion är förödande och leder ofta till impotens. Pekar penis nedåt så pekar självkänslan också nedåt. Man ”duger inte” som man…

Hur pratar man bäst med sin man om hans lustbrist?

– Det är viktigt att du är stöttande och inte ställer krav. Man ska inte gnälla, bråka och säga ”du tycker inte om mig längre”. Det ger honom bara skuldkänslor ovanpå allt annat. Han kanske älskar dig, men har förlorat förmågan. Fråga honom: Är det något som hänt, är det något du vill berätta?

Hänger olust och impotens alltid ihop?

– Nej, en man kan känna olust utan att vara impotent, till exempel av psykologiska skäl. Om han får hjälp med sin stress, sina problem och att normalisera sitt liv kan sexlusten återkomma och sexlivet bli bra igen.

– Man kan ge män erektionsmedel, typ Viagra, fast de inte är impotenta, bara för att rädda relationen och göra så att man kommer in i en positiv spiral igen. Men det är inget jag rekommenderar – man kan komma lika långt, om inte längre, med samtal.

Så hur kan man göra om man lever med en person som har lust mer sällan än man själv?

– Det bästa är att söka hjälp, att ta reda på varför den ena inte vill – hitta de bakomliggande orsakerna – och komma fram till en lösning.

Man kan inte bara avvakta och hoppas att det ska bli bättre?

Det är individuellt vad som passar bäst, men man får inte bli för likgiltig. Man måste kunna prata med varandra. Om den sexuella kommunikationen brister måste man kunna kompensera med vanlig kommunikation, men kärleksfull sådan. Prata med varandra!

 

Så här kan han öka sin lust, enligt sexrådgivare Margareth Berglund:

Se på porr eller läs sexberättelser tillsammans. Men på ett stimulerande, roande sätt så att det inte väcker krav eller olust. Skapa egna sexlekar – som att spela Monopol, men med nya texter.

Ta det försiktigt med alkoholen. Drick inte mer än en snaps, då minskar förmågan.

Träna! Motionera regelbundet, till exempel genom att ta promenader på minst 30 minuter två gånger om dagen. När man belastar sina muskler ökar syretillförseln till hjärnan där lustcentrat finns.

Tänk på kosten! Undvik gasbildande mat. Ät mycket frukt och grönt och inte så kaloririkt. Antioxidanter påverkar blodkärlen positivt, vilket underlättar erektion. Mörk, kallpressad, choklad som innehåller mycket flavonoider, så kallad Xocai-choklad, kan öka lusten. Ett annat naturmedel som lär påverka lusten är ginsengroten. Den innehåller vissa ämnen som även finns i Viagra.

Av Anki Sydegård och Victoria Larsson

Bild: Thinkstock

 

Utvald läsning