"Min man och jag hinner inte ha sex"

MåBra-läsaren Cattis har hört av dig till vår sexolog Annica Frithiof med följande fråga:

Fråga:

Jag förstår inte hur andra hinner ha sex tre gånger i veckan. Jag är glad om jag och min man har sex tre gånger i kvartalet!

Problemet är detta: Jag jobbar nätter och är i tjänst varannan helg. Han jobbar dagtid. Vi har olika dygnsrytm. Vi har två barn, 8 och 10 år, som inte somnar före tio på kvällen.

På morgonen när jag kommer hem från jobbet ska vi få iväg barnen till skolan innan min man själv går till jobbet. Vi har chansen ungefär varannan helg, men då har våra barn ofta aktiviteter de ska skjutsas till. Jag ser ingen lösning på det här och jag har vant mig av med att inte ha sex. Min man säger att han känner likadant. Kommer vårt förhållande att spricka om vi fortsätter så här?

Cattis

Svar:

Till att börja med så vet vi faktiskt inte säkert hur ofta ”alla andra” har sex. Det är inte så enkelt att statistiskt säkerställa något så privat som samlagsfrekvens. Jag tänker alltid att de som besvarar frågor som handlar om sexualitet helt enkelt är de som är mer intresserade.

Behovet av sex är ytterst individuellt. En del saknar sex, andra inte. Är man bara överens inom förhållandet så är det ju inget större problem. Jag tycker inte att du ska oroa dig över detta. Däremot är det bra att vara uppmärksam. Ni lever i en period av livet när det är praktiskt och tidsmässigt svårt att få sexlivet att passa in i schemat.

Saknar ni sex så fundera på vad ni kan göra för att orka komma varandra nära. Städa mindre? Dela mer på hemarbetet? Kanske det räcker med att stänga av TV:n då och då. Glöm inte bort närhet. Var därför rädda om varandra och rör vid varandra utan att känna press eller förväntningar. Prata med varandra. Var nära varandra. Tappa inte bort att ni är mer än föräldrar.

Med lust är det som att cykla.

När man väl fått upp farten, krävs det inte mycket jobb för en trivsam färd. Men stannar man, är det tungt att börja om. Precis så är det med sexlusten. Är man väl igång så märker man att lusten finns där.

Till dess, om en gång i månaden är vad som ryms i er tillvaro just nu, så är en gång i månaden bra! Det är mycket bättre än inte alls.

Annica

Du kan också ställa en fråga till Annica. Skriv till [email protected].

 

Utvald läsning