RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Boosta din relation med mikrovanor

18 maj, 2024 
lyckligt medelålders par i köket
En relation kräver jobb. Men på många sätt fungerar det ungefär som med ogräsrensning! Gör du små insatser ofta hinner inte ogräset rota sig eller sprida sig och du slipper ägna timmar åt skadereglering. På samma sätt kan mikrovanor få din relation att blomstra!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När vi tänker på romantik är det ofta dejting, presenter, blommor och andra klassiskt romantiskt kodade gester som står i fokus. Men även om det är både härligt och stärkande för förhållandet finns det andra stunder som kan vara ännu viktigare för att hålla liv i glöden i vardagsstressen. Nämligen "mikrovanor".

Vi har tidigare skrivit om hur mikrovanor kan hjälpa dig att göra hälsosamma val. Eftersom de inte kräver så mycket av din tid är tröskeln låg, men sammanlagt kan de ta dig flera steg framåt på din väg mot bättre hälsa.

På samma sätt kan de stärka din relation!

Har du tid att lägga 30 sekunder på din relation?

Mikrovanor i förhållandet bygger på interaktioner som är max 30 sekunder långa. Och 30 sekunder har du ju alltid till över för din kärleks skull, eller hur?

Annons

Dessa korta stunder kan nämligen göra stor skillnad i längden.

En viktig ansats för att få mikrovanorna att verkligen bli av, ofta, är att inte se dem som en extra "uppgift" som läggs på dig, utan snarare ett sätt att utnyttja stunder som ändå flimrar förbi i vardagen. Exempelvis när du lämnar eller kommer i ett rum där din partner är, se möjligheterna att visa uppskattning och ömhet för din partner. En puss, en kärleksfull blick, en mjuk hand på axeln innan samtalet om middag och logistik tar vid eller ett sms med ett ”Älskar dig” på lunchen. Lätt gjort – men också lätt glömt, eller hur?

Fällor som skapar distans i relationenBrand logo
Fällor som skapar distans i relationen

Mikrovanor kan förändra stämningen i hemmet

Och nej, det är omöjligt att vara positiv och kärleksfull jämt. Ibland är man sur och trött eller upptagen med annat. Men om du försöker infoga mikrovanorna några gånger varje dag gör det stor skillnad för stämningen, värmen och vi-känslan mellan dig och din partner. (Eller ditt barn!) Och det tar dig bara en minut. Två om du är ambitiös.

Annons