Malin Berghagen om hur sorgen efter Lill-Babs påverkat hennes hälsa

Malin Berghagen tillsammans med mamma Lill-Babs
8 julfilmer du inte får missa
Slå på ljud

Det var i april för två år sedan som Sverige förlorade en av sina mest folkkära personligheter Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Tiden efter var sorglig för många, och döttrarna Malin Berghagen och Kristin Kaspersen har många gånger pratat ut om saknaden efter sin mamma.

I ett blogginlägg skriver Malin nu om hur sorgen efter sin mammas bortgång även har påverkat hennes hälsa.

Malin Berghagen om sorgen efter mamma Lill-Babs

Malin är sedan lång tid tillbaka väldigt hälsomedveten och tänker ofta på vad det är hon stoppar i kroppen. Trots det har hon inte mått helt bra på senaste tiden, och även fast hon förstår att kosten är en bidragande faktor till det har hon även lärt sig att sorgen efter sin mamma också har en del med att göra. I ett inlägg på bloggen skriver hon:

”Sedan i somras har jag gått in för att lära mig så mycket som möjligt om lymfan och levern sedan jag förstod att min kropps ledsna uttryck inte hade med klimakteriet att göra utan känslomässig stress och dåliga mat val. Ja, även en hälsonörd har sina perioder i livet då vi bara skiter i det. Jag förstod sedan efter mitt besök på Masesgården i juli att mycket handlade om sorgen efter mamma och sårade känslor på grund av att någon jag litade på gjorde mig illa”, skriver hon.

Hon har sedan dess aktivt jobbat på att tillåta sig själv känna det hon känner, och har även jobbat på att förlåta vännen som svek henne samt omfamna sorgen efter sin mamma, vilket har gett resultat i hennes mående. I samma inlägg fortsätter hon att berätta om den stora skillnaden:

”Jag mår bättre och bättre för varje dag och är så lycklig över mitt egna beslut att ta tag detta. Jag har helt gått in i förlåtelsen via förståelse och empati om mig och den vän som sårade mig. Och jag har helt gått in i omfamningen av mammas bortgång och istället för att hålla den ifrån mig äger jag den. Men inte bara som en sorg utan mitt fokus är att bara tänka på hur viktig hon var för mig, hur mycket hon älskade mig och att hon fortfarande är här hos mig i minnet av henne. Mitt fokus är inte dagen hon dog utan alla roliga, vackra minnen vi hade tillsammans. Och jag känner henne och ler.”

LÄS MER

Brustet hjärta? Det händer i kroppen när ett förhållande tar slut

11 frågor du ska ställa dig själv innan du dör

Kristin Kaspersens härliga hyllning — till sina rynkor

Utvald läsning