Lider du av relations-OCD? Här är 9 tecken

relations-OCD

OCD står för Obsessive compulsive disorder, men på svenska säger vi ofta tvångssyndrom. En person som har OCD lider av tvångstankar, vilket innebär ofrivilliga tankar, impulser eller fantasier som framkallar ångest.

OCD kan ge utryck i nästan vilket tema som helst, som till exempel bacillskräck, eller i detta fallet kärlek och relationer.  Relations-OCD eller ROCD som det förkortas handlar om ett tvångsmässigt beteende där personen ständigt ifrågasätter sin kärlek till sin partner, sin attraktion till sin partner, hur väl de passar ihop och sin partners kärlek till dem.

Tränger undan känslorna

Att fundera över sin relation då och då är helt normalt, men händer det ofta och tvångsmässigt kan det vara ett tecken på att du lider av OCD.

– Tvånget handlar om att kontrollera situationer, men i slutändan är det tvånget som kontrollerar en. Dessutom leder beteendet med grubbel och ältande till att känslorna trängs undan. När man fastnar i de där tankarna som maler känner vi till slut inte mycket mer än oro. Då känner man definitivt inte att man är förälskad, fast att man kanske är det. Det är viktigt att veta att kärlek inte alltid känns lika starkt, säger psykologen Maria Ferm till Hälsoliv.

Här listar vi nio tecken som kan tyda på att du har relations-OCD, framtagna av psykologen Steven Phillipson.

Tecken på relations-OCD

  • Du känner ständig rädsla för att du inte är tillräckligt bra för din partner.
  • Du undrar hela tiden om du är med rätt person.
  • Du är upptagen med mycket små detaljer som får dig att ifrågasätta allt om din relation.
  • Du läser massor av artiklar som definierar hur en ”lycklig relation” ser ut.
  • Du jämför dina vänners relationer med din egen.
  • Du är alltid ifrågasättande och tänker på din partners dåliga egenskaper.
  • Du blir upprörd när ni är intima om det inte är tillräckligt passionerat.
  • Du är på ständig jakt efter den ”perfekta” typen av kärlek. Denna besatthet hindrar dig från att faktiskt uppleva den.
  • Du skapa regler för din partner och när hen inte lever upp till dem, tror du direkt att förhållandet inte är värt det.

En person med relations-OCD kan till exempel maniskt kolla på foton av sin partner för att se om det väcker de ”rätta känslorna”. Man är ute efter att känna kroppsliga symtom.

– Känner jag vad jag känner? Är det här rätt för mig? Har jag valt rätt person att vara med? Nu har jag inte känt så starkt för min partner den här veckan, vad betyder det? Det blir en pingismatch i huvudet av tankar som går fram och tillbaka, säger Maria Ferm till Hälsoliv.

Självklart behöver inte flera dagar, eller veckors tvivlande på om din partner är den rätta innebära att du har relationsrelaterad OCD, kanske är er relation helt enkelt inte rätt för dig. Men för en person med OCD är tankarna maniska, pågår konstant och skapar stark ångest.

Hur blir jag av med relations-OCD?

Om din OCD begränsar ditt liv ska du söka professionell hjälp. Mot vanlig OCD är kognitiv beteendeterapi, KBT, vanligast. Det går ut på att identifiera, förstå och förändra negativa beteenden.

Enligt Steven Philipsson är all typ av terapi som går ut på att ”exponeras” för dina rädslor bra vid relationsrelaterad OCD. Han menar dock att relations-OCD behandlas enklast tillsammans med din partner, där du öppet avslöjar dina tankar för honom eller henne.

Du utsätter dig frivilligt för din källa till rädsla om och om igen för att neutralisera den. Till slut inser din hjärna att det du tänker inte är rationellt och då kan du känna det du faktiskt känner, på riktigt.

Källa: Hälsoliv, Madeofmillions.com Foto: TT

LÄS MER: 

Quiz: Har ni en sund kärleksrelation?

Bättre relation: 7 råd för att bryta dåliga kärleksmönster

9 vanliga men giftiga tankar som förstör din relation