Därför ska du alltid gå och lägga dig samtidigt som din partner

Lägga sig samtidigt som sin partner – par som gått och lagt sig tillsammans
Effekter en kram har på din kropp
Slå på ljud

Hur ser era kvällsrutiner ut hemma? Går en av er och lägger sig tidigare medan den andra fastnar på soffan? Lägger ni er kanske samtidigt och ligger och skrollar på varsin mobil?

Eller har ni någon gemensam rutin – något ni gör tillsammans innan ni somnar. Som att prata igenom dagen, planera nästa dag eller kanske bara kramas och somna i varandras armar?

Att lägga sig samtidigt har flera fördelar

Att gå och lägga sig samtidigt kan ha flera fördelar. Inte minst slipper den som gick och la sig först vakna när det är dags för nästa person att hoppa i säng. Men framför allt får man ett gemensamt avslut på dagen.

Michelle Drouin, professor i psykologi, menar att det är viktigt att komma fram till gemensamma rutiner när det gäller att lägga sig. Inte minst för att det i en undersökning kom fram till att par som lägger sig tillsammans är lyckligare tillsammans.

Hon säger att tiden mellan att man går och lägger sig till dess man somnar är viktig att tillbringa tillsammans, till Psychology Today.

Ger ett bra avslut på dagen – och samhörighet

Det finns studier som visar att lyckliga par ofta går och lägger sig samtidigt, och att de dessutom tar sig tid att prata med sin partner och låta det bli en fin stund att stämma av läget med varandra.

I studien Michelle Drouin hänvisar till frågade man sambor och gifta par vad de hade för rutiner kring att gå och lägga sig på kvällarna, och även vilka rutiner de skulle önska att de hade – om de fick välja själva.

Vi önskar ofta att vi skulle göra annorlunda

Svaren visade att man oftast gjorde på ett sätt – men önskade att man gjorde på ett annat. Många svarade till exempel att de var missnöjda med att deras partner gick och lade sig utan dem, och ägnade sig åt annat än att vara intima med dem. Till exempel att se på tv eller skrolla på mobilen.

Med intima menade man här inte att det bara var sex som saknades. Intimiteten kunde lika gärna vara emotionell, att prata om dagen tillsammans och ligga nära varandra kan skapa en speciell intimitet. En samhörighet.

Därmed inte sagt att sex inte var en del av vad många var missnöjda med. Flera personer i studien som inte gick och lade sig samtidigt kände sig mer missnöjda sexuellt. Och dessutom mer missnöjda i sin relation och i livet generellt.

par som går och lägger sig samtidigt

Tre saker par tycker är extra mysigt med att lägga sig

I studien var det tre saker som par gjorde innan de somnade som de svarade att de tyckte var extra mysigt.

  1. Bara själva grejen att gå och lägga sig tillsammans som en gemensam rutin.
  2. Att prata med sin partner innan man somnade.
  3. Att få en mysig stund att se på tv, eller liknande, tillsammans i sängen.

Behoven ser olika ut för olika par

Olika par mår bra av olika rutiner, beroende på vad man som personer har för behov. Därför finns det ingen optimal kvällsrutin som passar alla par. Det man kan må bra att göra är att stämma av med sin partner vad som känns viktigt när det kommer till att gå och lägga sig och komma överens om en gemensam rutin som funkar för båda.

För en del är sex viktigare, andra vill ha möjlighet att känna närheten i att prata igenom dagen tillsammans lugn och ro. Andra kanske bara vill vara nära och se på ett program tillsammans, nära sin partner.

Men gemensamt för alla är att rutinen att gå och lägga sig tillsammans kan bygga samhörighet och ger bra tillfälle för intimt umgänge – av olika slag.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Utvald läsning