RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

9 saker de lyckligaste paren gör på helgerna

12 aug, 2020 
saker lyckliga par gör
Några enkla vanor på helgen kan göra att ni känner er närmre varandra hela veckan. Här är några saker som lyckliga par gör för att få en härligare vardag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tecken på att du ha träffat den rättaBrand logo
5 tecken på att du ha träffat den rätta

Vardagen kan lätt bli stressig, rörig och lämna väldigt lite tid åt att ägna tid åt sig själv – och till varandra. Så när helgen kommer brukar det vara lite att ta igen …

Så vad gör egentligen de där lyckliga paren på helgerna, för att ta hand om sin relation och få ihop livet? Huffpost frågade några relationsexperter, så här svarade de.

1 De hittar balans mellan jag och vi

Med en stressig vardag är det lätt att känna sig mer som rumskompisar än kärlekspar mitt i veckan. Helgerna blir tiden då man kan hitta tillbaka till varandra som par. Kanske er grej är att laga mat tillsammans, eller se en film bara ni två.

Men den där spinningklassen på lördagsmorgnar som du gillar då? Eller boken du vill läsa klart? Eller frukosten med din bästa vän som du inte träffat på en månad?

De lyckligaste paren kan känna sig nära varandra utan att fysiskt sitta ihop hela tiden. De förstås vikten av att ha både jag-tid och vi-tid och ser till att det blir mycket av båda. Det säger Winifred M Reilly, äktenskaps och familjeterapeut.

Annons

2 De planerar något roligt att se fram emot

Många par är så överväldigade av sin vecka att helgen rullar förbi utan att man har gjort något roligt tillsammans. Men arbetsveckan kan bli mindre kämpig om par planerar lite mer och har något roligt att se fram emot ihop.

Det behöver inte vara en avancerad helgtripp, det kan lika gärna handla om att boka in en matlagningskurs eller att gå på en middagsdejt.

De lyckligaste paren förstår också att det inte är alla som är bra på att planera. Om en person i förhållandet är bättre på det så låt den personen göra det, så kan den andra bidra med något annat som den är bra på. Det säger sex-experterna Celeste Hirschman & Danielle Harel.

3 De har sex, hånglar och gosar

Par har ofta svårt att planera in tid för att vara intima, för att de kanske måste gå upp tidigt och jobba, kommer hem trötta och bara vill ta det lugnt …

Att frigöra tid för fysisk kontakt försummas ofta men är nödvändigt för att en bra relation ska hålla. Helgerna är en utmärkt tid för långa pratstunder i sängen, för att underhålla det. Det säger Kari Carroll, parterapeut.

Annons

4 De planerar kommande vecka tillsammans

Det är ovanligt att hitta par som älskar att tvätta, betala räkningar och handla mat … och de här sysslorna görs ofta på helgen. Genom bra kommunikation och rättvis fördelning av sysslorna kan de här uppgifterna bli helt okej att göra – kanske till och med trevliga

Par i hälsosamma relationer accepterar att det här är en del av livet, de jobbar tillsammans för att minimera belastningen och maximera deras tid för avkoppling och nöjen. Det säger Ryan Howes, psykolog.

5 De drar gränser mellan jobb och fritid

Då många av oss jobbar många timmar varje vecka kan det bli svårt att hitta en bra balans mellan jobb och fritid. Vi svarar på mejl i sängen och tar av kvällar och helger för att hinna med jobbet.

Hur svårt det än verkar så är det viktigt att dra tydliga linjer mellan jobbtid och fritid. Att ha kvalitetstid tillsammans som par sänder tydliga signaler om att ni prioriterar er relation. Säger Winifred Reilly.

Annons

6 De ger sig ut på äventyr

Par som lämnar hemmet och upptäcker världen tillsammans, mer än bara sina favoritställen för brunch, behåller en känsla av äventyr, som bryter av från de monotona vardagsrutinerna.

Oavsett om det är att ta en promenad i en park, att göra en utflykt till närmsta stad eller simma i en sjö så skapar ni nya minnen tillsammans. Att uppleva din partner i en ny miljö kan ge ny energi till relationen och stärka era band. Säger Kari Carroll.

7 De ser till att partnerns behov tillgodoses

I lyckliga par har man koll på sin partners behov och önskemål och skapa utrymme för att tillgodose dem, även om det innebär egentid. Om en partner vill sova länge, gå till gymmet eller planera livet på helgen, så är den andra medveten om det och gör vad hen kan för att få till det.

Ser efter barnen, ser till att partnern får utrymme och planerar gemensamma aktiviteter efter den andres önskemål och prioriterar de behoven. Par i bra relationer vet vad som får deras partner att må bra och hjälper dem att få det, även om det betyder att man måste offra något själv. Säger Ryan Howes.

Annons

8 De reflekterar i några minuter

Att par lägger några minuter på att gå igenom veckan som varit och veckan som kommer kan vara en bra idé. Till exempel genom att svara på fyra frågor tillsammans:

  1. Vad gjorde vi rätt veckan som gick?
  2. Vilken bra sak från veckan vill jag uppmärksamma?
  3. Är det något vi behöver prata om eller reparera från veckan som gått?
  4. Vad händer veckan som kommer och hur kan vi stötta varandra?

– Par samgår igenom de här frågorna regelbundet kan uppleva att de kommer närmre varandra, säger Zach Brittle, terapeut.

9 De drömmer om framtiden tillsammans

I bra relationer försöker man hitta en djupare mening tillsammans. Att använda sin fantasi och drömma tillsammans om framtiden, istället för att bara fastna i jobb- och familjetankar kan hjälpa att förhindra att förhållandet dör ut på grund av tråkig vardag.

Att drömma tillsammans kan ge mening åt era liv tillsammans. Säger Kari Carroll.

Källa: Huffpost  Foto: TT

LÄS MER:

Bättre relation: 7 råd för att bryta dåliga kärleksmönster

9 vanliga men giftiga tankar som förstör din relation

Hemligheten som får din relation att hålla (nej, det är inte kärlek)

Annons