RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Hsp: Så kan sex vara annorlunda när man är högkänslig

14 nov, 2023 
man och kvinna som har sex samt porträtt av Åsa Vikman
Är du högkänslig? Då kan du nog relatera till de här känslorna när det kommer till sex. Eller har du kanske en partner som är det? Då kan punkterna på den här listan vara bra att tänka på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Åsa Vikman driver instagramkontot orkidebarnsverige på Instagram och är aktuell med boken Handbok för högkänsliga. Dessutom är hon bloggare på MåBra. På alla sina plattformar skriver hon om utmaningarna och fördelarna med högkänslighet, med målet skapa en större förståelse för högkänslighet och hur det påverkar inte bara de som själva är högkänsliga, utan även deras omgivning.

Högkänslig? Så mår du bäst på jobbet – du har många unika fördelarBrand logo
Högkänslig? Så mår du bäst på jobbet – du har många unika fördelar

Cirka 30 procent av befolkningen är högkänsliga och det är lika vanligt bland män som hos kvinnor. Högkänslighet innebär, i korthet, att man upplever alla känslor och intryck på ett mer intensivt plan – vilket också gör att man upplever sex lite annorlunda än icke högkänsliga. Här förklarar Åsa Vikman åtta omständigheter och känslor som kan skilja sig:

Åsa Vikman
Åsa Vikman är socionom och författare – och själv högkänslig.

1. Sex kan kännas mer

När man är högkänslig upplever man beröring och andra sinnesintryck starkare. Det kan vara positivt eftersom det kan göra sexuella upplevelser mer stimulerande. Men, det kan också göra dem överväldigande.

Annons

2. Känslorna runt sexet blir starkare

De starka känslorna kan leda till djupare band till partnern, men också till mer ångest.

3. Miljön är viktig

Som högkänslig är man mer känslig för omgivningarna. En ombonad och lugn miljö kan kan därför spela stor roll för förmågan att kunna ge sig hän och känna njutning.

4. Intimitet är viktigt

Högkänsliga kan ibland ha behov av ett längre förspel för att skapa djupare band.

5. Stresskänslig

Som högkänslig är man känslig för stress och överstimulans. Det kan göra att sexlusten minskar och att det är svårare att njuta av sexet.

6. Vikten av kommunikation

För högkänsliga är det viktigt att känna sig trygg med att kommunikationen är öppen och ärlig, så att man kan uttrycka sina behov och gränser.

7. Återhämtning

Efter sex kan det behövas en stund för att återhämta sig både fysiskt och känslomässigt efter upplevelsen.

8. Empatiska älskare

Högkänsliga är ofta väldigt lyhörda för partnerns signaler och behov, vilket gör dem till både omtänksamma och kärleksfulla älskare.

Annons

Bättre sexliv som högkänslig – Åsas råd

Känner du igen dig? Här är Åsas råd för hur du tar bäst hand om dig själv inför och efter sex om du är högkänslig:

Kommunikation

Var öppen med din partner om dina behov och känslor. En bra kommunikation ger förutsättningar för att du ska känna dig trygg

Självkännedom

Att känna till sina egna gränser hjälper dig ha förståelse för vilka situationer eller stimuli som kan kännas överväldigande. Det gör det lättare att navigera i intima situationer.

Avkoppling både före och efter

Se till att du har tid att slappna av både före och efter sex. Exempelvis genom ett längre förspel där ni ger varandra massage och får varandra att verkligen slappna av i kropp och sinne och ett efterspel där ni kramas, pratar eller bara är nära varandra i tystnad för att skapa en känsla av trygghet.

Processa dina känslor

Om du tenderar att överanalysera och drunkna i dina känslor efter sex, kan det hjälpa att prata med din partner om vad som försiggår. Känns det inte bra att prata med din partner, prata med någon nära som du litar på. Ibland kan det även vara hjälpsamt att skriv ned sina tankar och känslor.

Gränser

Var tydlig med dina gränser och respektera dem. Det är ok att säga nej eller att pausa om du inte känner dig bekväm. Gör aldrig något du inte själv är med på eller som känns fel. Våga lita på din intuition.

Är din partner högkänslig? Tips inför sex

  • Var lyhörd för din partners behov och signaler. Kommunikation är nyckeln. Prata öppet och ärligt om känslor, önskemål och gränser.
  • Se till att miljön känns trygg och bekväm. Detta kan innebära att minska distraktioner och att skapa en avslappnad atmosfär.
  • Ha tålamod. Högkänsliga personer kan behöva mer tid på sig att värma upp och känna sig bekväma.
  • Respektera gränser. Var alltid redo att stoppa eller sakta ned om din partner känner sig obekväm. Be din partner vara tydlig med hens behov.

Foto: Johan Vikman/TT

Annons