Helena, 44: Min mamma sa det oförlåtliga: ”Du är inte min dotter”

Min mamma och jag var jättetajta, ända tills jag blev tonåring. Då ändrades allt. Jag tror att hon inte klarade av min

frigörelse. Jag var inte någon vild tonåring, utan väldigt skötsam. Ändå kunde jag inte göra något rätt: jag såg fel ut, var inte tillräckligt glad, hade inte tillräcklig många rätt på proven … Kom jag hem och hade ett fel fick jag höra:

– Jaså, du klarade inte av att svara på den frågan. Så typiskt dig att missa det!

Efteråt har jag också förstått att hon pratade skit om mig inför andra. Hon sa att jag var udda och märkvärdig och det gjorde att de i vår närhet fick en väldigt konstig uppfattning om mig.

Läs också: Experten: Så gör du slut med din jobbiga mamma

Hon var som en mobbare som gjorde allt för att trycka ner mig. Till slut sa hon några ord som jag aldrig kommit över:

– Du är inte min dotter!

Utåt har hon alltid varit den charmerande och glada mamman. Hon är väldigt bra på att spela teater och förväntar sig att jag ska spela med. När vi träffades senast, på min sons skolavslutning, var hon supertrevlig mot alla och hade jättemycket energi.

Efteråt sa mina vänner:

– Åh, vad din mamma är stolt över dig!

Läs också: Så gör du slut med en familjemedlem

Men de hade ju inte hört hur det låtit innan de kommit, när hon talade om för mig hur dåligt allting var fixat, när hon ifrågasatte mina kläder och toppade med att mina nya glasögon fick mig att se medelålders ut. Bara elakheter.

En person som kränker och gör övertramp måste man få markera emot, även om det är ens mamma och det gör jag numera. Jag har inte brutit helt med henne, men jag håller henne på armlängds avstånd. Vi träffas bara några få gånger om året. Min stora skräck har varit att jag skulle bli som hon – först nu när jag är över 40 vet jag att det inte kommer att hända!

Helena heter egentligen något annat.

Foto: Thinkstock

 

Dags att göra slut med din mamma? Så gör du rätt

Så gör du slut med din mamma – enligt psykologen.

Läs också: Dags att göra slut med din mamma? Så gör du rätt

 

Redaktionens tips