Fråga relationsexpertenRelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivet

Här är de okända fördelarna med sexlivet i klimakteriet

02 mar, 2017
Inget ont som inte har något gott med sig! I klimakteriet kan sexlusten minska – men orgasmerna kan också bli SÅ mycket bättre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tidigare brittisk forskning visar att intresset för sex svalnar för kvinnor mellan  50 och 79 år. Ett fallande intresse som i viss mån kan kopplas till klimakteriebesvär.

– Efter klimakteriet, som i vanliga fall inträffar kring 51 års ålder, så går produktionen av östrogen ner i en kvinnas kropp, säger Alix Fox, sex och relationsexpert på Durex.

Den minskade produktionen av östrogen kan innebära att skelettet blir skörare och att kvinnor kan uppleva vaginal torrhet.

Enligt Alix Fox finns det dock en silverkant på molnet. En effekt av det minskade östrogenet är att slidväggarna smalnar av något. Och det innebär i sin tur att den så kallade g-punkten är lättare att komma åt och stimulera. Och det skulle i sin tur kunna ge en starkare orgasm.

Läs också: 7 sköna skäl att ha sex varje dag

Finns inga åldersgränser

Samma studier som visar på fallande lust mellan 50 och 79 visar också på ett uppsving efter 80. Ett resultat som går stick i stäv mot den allmänna uppfattningen.

Annons

– Det finns en uppfattning i samhället i stort att sexlivet dör när du blivit 80, kommenterade upphovsmannen till studien, Dr David Lee vid universitetet i Manchester.

– Så är uppenbarligen inte fallet eller hur 80-åringarna ser på det. Det finns inga åldersgränser och vi måste inse det.

Läs också: SÅ ofta bör du ha sex för att må bra

Omtvistad g-punkt

Den erogena zonen som kallas g-punkten är omtvistad i forskningen. Det har den varit sedan den fick en större publik spridning i boken ”G-punkten och andra nya rön om mänsklig sexualitet” som kom 1982.

Så sent som 2014 hävdade dock ett italienskt forskarteam att g-punkten var en fantasi.

– Det finns ingen punkt, ingen knapp att trycka på. Det är en fantasi, sa Emanuelle Jannini, professor i endokrinologi och sexologi vid Tor Vergata-universitetet i Rom till Sveriges Radio.

Även om forskarna inte kunde identifiera en enskild punkt fann man att det fanns ett ”mycket komplext” område som samverkade vid en orgasm i samband med samlag. I det här fallet klitoris, dess inre rötter, urinröret och slidan.

Källa: Good Housekeeping, Sveriges Radio

Läs mer från Allers: 8 sätt att blåsa liv i kärlekslivet

 

Sex är bättre med någon du älskar – 7 bevis

Läs också: Sex är bättre med någon du älskar – 7 bevis

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons