De största skandalerna genom tiderna i Gift vid första ögonkastet

gift vid första ögonkastet säsong 7, Per Rydergård med en blå ikeapåse

Efter reklamen: TV: Här är deltagarna i ”Gift vid första ögonkastet” - se klipp från den nya säsongen

Slå på ljud

I sju säsonger har tittarna fått följa SVT:s Gift vid första ögonkastet – programmet där främlingar träffar varandra för första gången under en vigsel och säger ja till varandra direkt. Under några veckor får man sedan följa de olika paren när de försöker skapa sig en relation och ett liv ihop. Vid programmets slut måste de komma fram till om de ska fortsätta vara gifta eller om de vill gå skilda vägar.

Skandalerna i Gift vid första ögonkastet genom åren

Genom åren har Gift vid första ögonkastet bjudit på drama, intriger, kärlek, bråk, sex och sorgliga uppbrott. Här har vi listat några av de största snackisarna och skandalerna från åren som gått:

Näthatet mot deltagarna i säsong 7

Årets säsong av Gift vid första ögonkastet har verkligen skapat debatt, och åsikterna om deltagarna har haglat. Det har skrivits krönikor, det har skapats rubriker och tyvärr har det också förekommit en stor mängd näthat.

En som gick ut och visade sitt stöd för deltagarna var Maxine Nordlindh som själv var med i programmet förra året. Hon skrev ett inlägg på Instagram där hon slog tillbaka mot de hatkommentarer som hon, och årets deltagare fått.

”När en frivilligt ger sig in i det här experimentet är en medveten om att en kommer att bli granskad under lupp och att folk kommer att ha åsikter, men det är skillnad på att ha åsikter och att vara elak. Det är en sak att sitta hemma i soffan och diskutera programmet, men en helt annan att kasta sig ut på nätet och sprida hat och personangrepp mot deltagarna”, skrev hon.

För Aftonbladet berättade hon senare mer om det näthat deltagarna får på bland annat Facebook.

– Det finns en stängd Facebookgrupp om oss deltagare som vi inte kan gå med i. Det gör att medlemmarna kan skriva vad som helst utan att bli tillsagda. Det är som gjort för mobbing. Flashback ska vi inte ens gå in på, det är det vidrigaste jag sett någonsin, säger hon.

Även experten och sexologen Kalle Nordwall har gått ut och tagit starkt avstånd från det hat som sprids på nätet.

”Den typ av kommentarer deltagare får rörande matvanor, kroppsspråk, utseende och personlighet som nu syns i vissa forum gör mig arg och ledsen och är på inga sätt okej. Det är skillnad på yttrandefrihet och att gå till personangrepp”, skrev han i ett inlägg på Instagram.

Bytte partners i sista avsnittet

Ja, en och annan kaffekopp sattes i halsen i det sista avsnittet av Gift vid första ögonkastet säsong 6. Elina Raeder hade parats ihop med Albin Ringstad, och Jacob Claesson gifte sig med Elahe Eskandari. Båda paren valde att gå skilda vägar, men i sista avsnittet överraskade Elina och Jacob rejält när de två dök upp tillsammans och berättade att de inlett en relation. Jacobs före detta fru Elahe blev rasande och menade att det hela var ett pr-trick.

– Alltså om jag ska vara helt ärlig, förlåt, men jag tror inte på det här. Jag tror att ni bara hittar på för att ni vill få publicitet eller nånting. Men det är min åsikt. Det märks hur kändiskåt du är, sa Elahe i programmet till Jacob.

Elina Raeder med Albin Ringstad, och Jacob Claesson med Elahe Eskandari

Elina Raeder med Albin Ringstad till vänster, och Jacob Claesson med Elahe Eskandari till höger.

Här kan du läsa mer om hur det gick för Jacob och Elina (och alla de andra paren) efter programmet.

Deltagarnas kritik mot SVT

Vid flera tillfällen har deltagarna kritiserat SVT rejält, bland annat inför den tredje säsongen. Tidigare deltagare skrev då ett öppet brev där de krävde att programmet skulle läggas ned då de hade orsakat stor skada för många av dem.

– Vi är väldigt många som har mått dåligt under både inspelningen och efter programmet, utan att få ordentligt med stöd. SVT är nöjda för att programmet har gett fina tittarsiffror, men vår hälsa har man helt struntat i, sa Ellen Tejle från den första säsongen till SVT då.

Hon berättar hur hon utsatts för hot och hat efter programmet och att det till slut gick så långt att hon inte ens kunde visa sig offentligt.

– SVT och Baluba klev inte in och stöttade. De förstod inte allvaret alls till en början. Till slut reagerade den högre ledningen och då fick jag träffa en livvakt, berättade Ellen.

Mathias Thunblad, som även han var med i den första säsongen, berättade för Aftonbladet hur SVT sett till att skapa konflikter mellan de gifta paren istället för att ge dem bra förutsättningar för att relationen skulle gå framåt.

– Det borde ha varit mer fokus på att det skulle gå bra för paren. De har kanske inte alltid tänkt på parets bästa, utan istället skapat konflikter, sa han till tidningen.

Kritik mot bristen på mångfald i programmet

Flera gånger har valet av deltagare kritiserats just för att bristen på mångfald är så påtaglig. I år består casten till exempel av sex stycken vita, normalbyggda, heterosexuell personer, något programmets följare på Instagram reagerade på när den första bilden på deltagarna dök upp i flödet.

”Men går det att få till en mer homogen grupp?!” skrev en följare.

”Man reagerar verkligen. Inte ens en valon”, skrev en annan.

”Representation?” frågade en tredje.

Även tidningen QX har ställt sig frågande gällande bristen på HBTQI-personer i programmet. De kontaktade programmets projektledare Martina Pettersson som förklarade att när deltagarna paras ihop så går de efter bästa möjliga matchning och inget annat.

– Vi skulle inget hellre vilja än få större mångfald bland våra deltagare, men än så länge så får vi inte de ansökningarna i den mängd som skulle krävas för att göra dessa matchningar. Vårt mål är inte att i första hand hitta spännande TV-deltagare, utan bland de sökanden para ihop par som har störst förutsättningar för att bilda hållbara äktenskap, säger Martina Pettersson.

Bråket om kattlådan i Gift vid första ögonkastet säsong 2

Per Rydergård och Eva Strand gifter sig i gift vid första ögonkastet

Per Rydergård och Eva Strand gifte sig i Gift vid första ögonkastet.

I den andra säsongen gifte sig Per Rydergård med Eva Strand, och han flyttade in hos henne efter bröllopet. Det skar sig redan när Per kom med sina tillhörigheter i en Ikea-påse och Eva snabbt konstaterade att han var en slusk. Därefter fick Per sova i ett rum där det fanns en kattlåda ”full med pluttar”. I en intervju med Aftonbladet säger Eva att Per ljög i programmet.

– Det sitter hårt och djupt och jag är ledsen över det. Att Per ljuger om att han har sovit i ett rum med en kattlåda där det finns bajs. Det gör ont i mig. Han sitter och ljuger, säger hon till tidningen.

Även SVT fick gå ut och dementera att Per blivit förpassad till ett rum fullt av kattbajs då tittarna blev fullständigt vansinniga över det hela och ansåg att Eva var en översittare och mobbare. Projektledaren Siri Bergerud förklarade att det hela var ett missförstånd:

– Det är en rolig ton i hela scenen men det visar sig att inte alla fattar att Per skämtar när han påstår sig sova med kattpluttar, vilket ju Eva självklart aldrig ville låta honom göra. Tyvärr har några inte uppfattat detta, så vi vill förtydliga att det är ett skämt, sa Sigrid i ett uttalande.

Eva och Per har ingen kontakt alls i dag.

– Han berättar om bajslådan och en halv miljon ska sitta och titta på det där. Det gör ont i mig än idag, säger Eva till Aftonbladet.

Foto: SVT, TT

Efter reklamen: Se också: 7 oförglömliga ögonblick från "Gift vid första ögonkastet"

Slå på ljud

Utvald läsning