RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

"Gift vid första ögonkastet"-experten: Vi sätter krokben för våra egna kärleksliv!

11 jan, 2018 
Varför går våra relationer inte alltid som vi tänkt oss? Det vet parterapeuten Daniella Gordon, känd från "Kärlek vid först ögonkastet" mer än väl. Här är hennes tips för singlar och par som vill satsa på kärleken!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Daniella Gordon har många av oss sett som en av experterna i SVT-programmet ”Kärlek vid första ögonkastet”. Hon har varit parterapeut i decennier och väglett både singlar och par som kämpat med relationer.

Nu är hon aktuell med boken ”Kärlek på allvar”, där hon delar med sig av viktiga insikter och användbara metoder för att skapa sanna och varaktiga kärleksrelationer.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

Bekräftelsebehovet kommer emellan

För tidningen Hälsa berättar hon om tre anledningar till att singlar inte hittar kärleken. Det första är att vi har så många fler valmöjligheter idag – vilket ibland kan göra det svårt att bestämma sig. Dessutom har samhället byggt upp orealistiska förväntningar på kärleken.

– Vi tror att vi måste känna passion hela tiden, vara förälskade varje minut och vara tända på varann konstant. Det får aldrig vara tråkigt eller ospännande, säger Daniella Gordon.

Annons

Nummer två är att vi har blivit väldigt ”yttrefokuserade”.

– Vi vill hela tiden ha bekräftelse och många är konstant uppkopplade och rädda för att möta sig själva. Många säger att de känner sig tomma inombords, att de inte vet vad de känner och inte vet vad de vill ha, säger hon.

Läs också: Osund relation till kärlek? Här är 8 tecken 

Den tredje svårigheten för singlar är att man för en hållbar relation ibland måste kompromissa. Enligt Daniella Gordon är många rädda för att anpassa sig, då de har en skör självkänsla.

– De tror att när de blir ett ”vi” så ger de upp sin självständighet och sig själva. Sanningen är att i ett sunt ”vi” tillåter vi varandra att vara ett helt ”jag”, precis som vi är.

”Kärlek på Allvar” av Daniella Gordon och Sofie Zettergren, Norstedts förlag.

Varför relationer tar slut

Daniella har också sett massvis med relationer komma till ända, något som enligt henne beror på att vi kan ha svårt att öppna upp oss för varandra och vara sårbara – vilket är nödvändigt för en hållbar relation.

Annons

– Kärleken är skoningslös, den är som en laserstråle som tränger igenom alla masker och alla försvar. Den exponerar våra rädslor, vår skam och våra barndomssår. Detta har vi svårt att hantera och därför går vi istället in i maktkamp.

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Hon menar att vi måste våga vara sårbara och kommunicera på djupet med varandra för att få kärleken att växa – både till varandra och oss själva.

Uttrycket ”kärlek på allvar” kommer från Daniella Gordons bild av vad sann kärlek är:

– Kärlek på allvar är en kärlek man inte slarvar med. Man går in för den helhjärtat, det vill säga med hela hjärtat, säger hon.

Varken som singel eller någons partner kan man skärma av sig, fly eller ljuga om man vill älska någon och låta sig älskas på riktigt, menar hon. Vi måste visa tillit och kunna litas på, våga uttrycka kärleken – och aldrig ta den för given.

Så har du någon du älskar – visa det!

Läs också: Experten: Frågorna som ger en starkare relation

Källa: Tidningen Hälsa   Foto: IBL

Annons