RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Forskare har hittat 4 typer av kärlekspar – vilken är ni?

27 feb, 2017 
Vilken relationstyp är ni?
Är ni dramatiker eller bara passionerade bråkstakar? Vilken förhållandetyp ni är kan säga en del om era chanser att hålla ihop...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kärlek är inte vetenskap – trots det har ett gäng forskare valt att studera kärlekspar för att kunna dra slutsatser om olika sorters kärleksrelationer.

I den nya studien intervjuades omkring 400 par och forskarna följde dem under nio månader för att se hur parens inställning till relationen förändrades.

Efter de nio månaderna samlade forskarna ihop datan och analyserade den – och kom fram till att de allra flesta par kan delas in i följande kategorier:

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

 

De passionerade bråkstakarna

Med dessa par är det aldrig enkelt. Men heller aldrig tråkigt! De är som en jojo, där dramatiska bråk skjuter dem längre ifrån varandra och passion och attraktionskraft gör att de dras närmre varandra igen.

Trots att personer i dessa förhållanden ofta tar beslut om relationen grundat på konflikterna, verkar de inta löpa större risk för uppbrott än de andra partyperna.

Annons

Läs också: De 3 viktigaste sakerna i en relation – enligt forskare

 

De sammansmälta

Här är ni när en perfekt ”date night” är en promenad, en god, hemlagad middag och resten av kvällen framför er senaste favoritserie. De sammansmälta spenderar mycket tid tillsammans och har gemensamma fritidsaktiviteter och hobbyer. Tiden de spenderar tillsammans är också vad som driver förhållandet framåt.

De är försiktiga och tänker länge över beslut som gäller förhållandet, för att bygga upp det på en stabil grund. Det här var också gruppen som var mest nöjda med sitt förhållande över lag.

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

 

Flockdjuren

Kanske är ni snarare typerna som tycker att en kväll blir bättre ju fler ni är? Som bjuder ut alla vänner för lite häng i favoritbaren eller drar ihop en rolig spelkväll hemma hos någon. Den här typen av sociala par bygger och bekräftar sitt förhållande till varandra i sällskap av andra.

Annons

– Att ha gemensamma vänner gör att personer i dessa förhållanden känner sig närmre varandra och med investerade i förhållandet, säger Brian Ogolsky, huvudförfattaren till studien.

De är också stabila och baserar sin kärlek mer på känslan av vänskap till varandra – vilket kan låta tråkigt men är ett tecken på en långvarig relation.

Läs också: Så vet du om relationen kommer att hålla

 

Dramatikerna

Ofta är allt finfint och fjärilar i magen och rosa moln i början – men relativt snabbt byts det ut mot att vara mer negativt än positivt i relationen. Dessa par har en förmåga att fatta sina relationsrelaterade beslut utifrån konflikter och problem som kanske inte ens har med förhållandet att göra.

– De här personerna har många toppar och dalar, och förhållandenivån svänger vilt. Du börjar se små saker erodera, och då börjar du se relationen i ett negativt ljus, och snart ger du upp, säger Brian Ogolsky.

Dramatiker löper dubbelt så stor risk att bryta relationen som de andra grupperna.

Källa: Upworthy

Foto: Thinkstock

 

10 tecken på att du är i ett dåligt förhållande

Så vet du om du är i ett dåligt förhållande

Läs också: 10 tecken på att du är i ett dåligt förhållande

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons