RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Vill du ändra din partners beteende? Här är två viktiga regler

17 maj, 2022 
man ock kvinna pratar
Vill du ändra på något hos din partner? Här är två viktiga saker att tänka på, som kan vara avgörande för hur ditt önskemål tas emot, utfallet av förändringen – och för hela ert förhållande.
Annons

Älska din partner för den hen är, istället för att försöka ändra på den du blev förälskad i, heter det så fint. Och grundtanken är god, absolut.

Samtidigt behöver de flesta av oss formas lite i kanterna för att nå en mer friktionsfri tillvaro, framför allt när vi lever tillsammans med en annan människa.

Men att bli ombedd att göra förändringar i sina vanor och kanske till och med sin personlighet kan vara känsligt.

I en ny studie på ämnet följde forskarna ett antal par och vad som hände när den ena partnern ombads att ändra sig. Man jämförde vanliga reaktioner, och noterade hur olika utfallen kunde bli.

Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partnerBrand logo
Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partner

Man tittade dels på hur mycket man kunde hålla bort de negativa känslorna kring ämnet i samtalet och dels hur mycket man kunde ställa om och se saker ut ett nytt perspektiv – för båda parter.

Annons

Man såg tydligt att om man inte kunde släppa de negativa känslorna så kände man sig långt ifrån att kunna möta sin partner. Hade man en positiv inställning lyckades man istället oftare med förändringen.

Man såg också att båda parter upplevde en större förändring ifall den som tagit upp frågan själv jobbade med sin inställning och var lite flexibel i sin syn på resultatet.

Tips när din partner vill ha förändring

Forskarna är noga med att påpeka att ilska och kränkthet är naturliga delar av processen, men att kunna hantera och se bortom det är en nyckel för att lyckas mötas. För att kunna förändra sitt perspektiv tipsar de om följande:

”Se det inte som att din partner inte tycker att du duger, utan som en signal om att hen vill att ni ska komma närmare varandra och hjälpa dig att bli en bättre version av dig själv. Det gör det ofta både mer motiverande och mindre känsligt.”

Här är några sker du som ber din partner förändras behöver tänka på:

Var tydlig

En rak och tydlig kommunikation hjälper din partner att avgöra om hen kan möta ditt önskemål och klargöra vad som i så fall krävs för det.

Annons

Och glöm inte att berätta VARFÖR det här är sån viktigt för dig och vilka effekter det skulle ha på ditt mående och ert liv. Om man inte till fullo förstår varför en förändring är så viktig är det svårt att engagera sig och det leder dessutom ofta bara till att klyftan blir ännu djupare.

Var stöttande

Det är sedan viktigt att du följer upp och ger din partner stöd för att lyckas med sin förändring och att du ger positiv feedback när du märker att hen försöker. Lägg inte för mycket fokus på mindre putsningar eller misstag, utan se och lyft de små framstegen.

En lyckad kommunikation och förändringsprocess kan skapa mer harmoni i vardagen och på köpet föra er närmare eftersom ni kommunicerar med varandra och visar en vilja att ha ett lyckligare liv tillsammans.

Och du – glöm inte att fråga dig själv hur viktigt det egentligen är att din partner gör den här förändringen? Var går gränsen för vad man får lära sig att acceptera? Och vad finns det i situationen som du själv kan arbeta med och förändra?

Källa: Psychology Today

Foto: TT

Annons