Psykologen: Så berättar du att du vill skiljas – 5 steg

psykologen Maria Farm om skilsmässor

Har kärleken falnat – och bråken blivit allt fler? Börjar du gå i tankarna att ni kanske kommer att må bättre isär? Det är inte lätt att ta upp med någon som du troligtvis länge har delat livet med, men hur ger man samtalet bästa möjliga förutsättningar?

Se också: Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan
1:03

Efter reklamen: Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

(1:03)

Slå på ljud

Maria Farm, legitimerad psykolog och expertkommentator i SVT:s Gift vid första ögonkastet, delar med sig av sina viktigaste råd. Så berättar för att din partner att du vill skiljas – steg för steg:

Steg 1: Välj tillfälle med vördnad

Att våga ta steget och sätta ord på det man beslutat sig för är inte lätt. Maria Farms första råd är att välja ett tillfälle där man har tid och möjlighet att ta emot den andres reaktioner.

– Man måste ta ansvar för att det här väcker upp en del hos den andra personen, vi kan inte vara var som helst, välj inte ett tillfälle där ni druckit för mycket eller är tillsammans med andra. Ni måste ha tid att prata ostört.

Psykologen: Bara 15 procent av alla par har det verkligt bra ihop

Steg 2: Håll det tydligt

Maria Farm berättar att det inte är ovanligt att personen som vill skiljas får skuldkänslor. Det gör att samtalet kan bli otydligt och att man försöker linda in budskapet.

– När man är den personen som gått och funderat på skilsmässa så har det ofta föregåtts av en längre period av ambivalens, man har kanske varit osäker på om man ska göra det här. Kanske har man känt sig plågad av tanken att behöva berätta. Det är ett stort beslut.

Steg 3: Tala i jag-budskap

Som en del i att vara tydlig med det man känner, rekommenderar psykologer ofta att man pratar utifrån sig själv.

– Det är bra om man kan hålla sig till det vi kallar ”jag-budskap” som innebär att jag pratar om mina tankar och mina känslor som jag har rätt att ha och äga. Även om motparten tycker att jag har fel eller överdriver eller är galen. Men jag har rätt till mina känslor och jag äger mitt beslut. Du kan säga till partnern att ”Jag har landat i att jag vill separera”.

Därför skjuter skilsmässostatistiken i höjden efter semestern: "Kommer explodera"

Steg 4: Hantera reaktionerna värdigt

Oavsett hur den andra reagerar kan det vara bra att försöka hålla sig hyfsat neutral, menar Maria Farm, även om det kan kännas svårt.

– Försök att inte bli den andres terapeut, det är lätt hänt på grund av att man har skuldkänslor. Det kan bli ett förminskande av den andre personen och förringande av att den är en vuxen person. Den andra personen kommer på sikt kunna ta hand om sina egna känslor, precis som du kan ta hand om dina. Det viktiga är att du säger vad du känner, försök inte att linda in det för mycket. Den andra personen har rätt till sina egna känslomässiga reaktioner på det sätt som den behöver.

Steg 5: Efter samtalet

Det är inte ovanligt att känna lättnad efter att slutligen ha berättat att man vill skiljas. Det beror på att tiden innan är så pass jobbig, då man kan gå runt och känna sig osäker och orolig över hur den andra personen ska reagera.

– Många upplever en lättnad när man väl berättat och man kommit i gång med separationen, särskilt om man är den personen som tagit initiativet, säger Maria Farm.

Skilsmässostatistik

  • 23 647 par skilde sig under 2021 (och 38 895 par gifte sig).
  • De flesta som separerar har inga gemensamma barn.
  • Vanligast är det att skilja sig efter att ha varit gifta i 11 år.
  • Rekordåret i skilsmässor var 2013. Då skilde sig ungefär 27 000 par.
  • Skilsmässor är vanligast bland personer mellan 35 och 49 år gamla.
  • Par skiljer sig i mindre utsträckning ju äldre de själva och barnen blir.

    Källa: SCB

Utvald läsning