RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Expertens enkla metod: Så ökar du din sexlust

01 apr, 2019 
En kvinna och en man ligger i en säng och kysser varandra
Är det mycket nu? Det kan påverka din förmåga att vara närvarande när du har sex - och det är en riktig lustdödare. Med expertens enkla metod får du koll på tankarna - och ökar lusten.
Annons

Senaste mötet på jobbet eller hur listan med veckans matinköp ska se ut, är inte det bästa att tänka på när man har sex. Ändå far precis sånt genom hjärnan när man borde koncentrera sig på mer sensuella tankar och känslor. Det är naturligt i en värld när man är van vid att göra flera saker samtidigt.

Mutitasking är inte bra – när man har sex

– Tänk på hur mycket man multitaskar hela dagarna. Det är i själva verket inte bra. Till slut är man inte närvarande i någonting och det belastar hjärnan, säger sexolog Leigh Norén.

Det är också förödande för sexlusten. Därför är det bra att öva på att vara närvarande i stunden. En väg till större närvaro under sex, och ökad lust, är mindfulness. Enligt forskningen kan det hjälpa mot lustbrist. Då försöker man styra över uppmärksamheten till nuet, när tankarna fladdrar iväg under samlaget.

Så här ökar du närvaron under sex

Prova att göra så här:

Annons
  1. Lägg märke till vad du tänker under samlaget.
  2. Acceptera tanken och återgå sedan till det du gör just nu.
  3. Fråga dig: hur känns det?

Upprepa det, om tankarna far iväg igen.

– Det handlar om att flytta sig ner i kroppen och inte vara i huvudet hela tiden och vara så hård mot sig själv. Det är inte konstigt om man flyter iväg, det är naturligt. Hjärnan är bra på det, säger Leigh Norén.

Det här ska du aldrig göra

Förhoppningsvis kan det vara positivt för lusten. Om inte, får du fundera på andra vägar – eller söka hjälp. En sak ska du i alla fall absolut inte göra.

– Ställa upp fast du inte vill ha sex. Det är en riktig lustdödare, säger Leigh Norén.

Läs mer:

Ingen sexlust – det kan vara hyposexualitet

Synka sexlusten – 5 konkreta tips för ett bättre sexliv

Sexterapeuten – 7 saker som dödar din sexlust

Annons