RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Expertens enkla knep: Så slipper du tjat i relationen

10 sep, 2018 
Med ett smart knep kan ni slippa tjatet hemma!
Tjat, tjat, tjat. Det är lätt att fastna i ett mönster då man upprepar sig och säger samma sak om och om igen i en relation. Men det finns ett enkelt sätt att undvika det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att prata och kommunicera med varandra är viktigt i alla sorters relationer. Men kanske är det viktigaste framför allt att lyssna – och där finns nyckeln till hur man undviker att fastna i upprepningar och evigt tjat.

Det räcker helt enkelt inte bara att humma och nicka för att visa att vi lyssnar. Eller att avbryta och komma med smarta förslag. Vi måste också aktivt visa att vi är med på det som sägs.

Läs också: 5 bråk som även lyckliga par går igenom

– Om du inte ger ett kvitto på att du lyssnat känner den andra att du inte hört på och då händer något märkligt: vi upprepar oss, säger leg psykolog Liria Ortiz.

– Vi upprepar och upprepar eftersom vi tror att den andra inte hört, eller förstått, vad vi har sagt.

Vi börjar med andra ord tjata. Det här gäller särskilt när ämnet som tas upp är lite laddat. Vem ska egentligen gå ut med hunden på vardagsmorgnar? Hur mycket borde var och en bidra till hushållsbudgeten?

Annons

Läs också: Forskare: Därför SKA du tjata på dina döttrar

Knepet för att undvika att fastna i den sortens tjat är egentligen enkelt. Visa tydligt att du är med på noterna.

– Ansträng dig och summera vad den andra sagt, innan du säger vad du tycker. På så sätt tydliggör du att du uppfattat vad den andra vill, säger Liria Ortiz.

Om du säger: ”du menar alltså att jag borde gå ut med hunden åtminstone en gång om dagen” slipper du med andra ord tjat. Sedan återstår förstås att lösa själva problemet…

Foto: IBL

 

Annons