Experten: Så gör du slut med din jobbiga mamma

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi förväntar oss att mammor ska vara kärleksfulla och stötta och uppmuntra sina barn. I själva verket kan det vara precis tvärtom. Och om man ständigt möts av kritik, självömkan och skuldbeläggande kan man till slut börja må riktigt dåligt av att träffas.

– Det anses självklart att en mamma måste älska sitt barn. När man inte blir älskad av sin mamma tar man på sig skulden. Det måste vara något fel på mig! Men alla människor har inte förmåga att älska och alla vill inte ha barn. Så det handlar kanske inte om att mamma är elak, utan om en oförmåga från hennes sida, säger leg psykolog Liria Ortiz.

Skillnaden är också att du förmodligen väljer att inte träffa en annan människa som behandlar dig nonchalant eller elakt. Men sin mamma måste man ju ha kontakt med. Eller kan man göra slut med sin mamma?

Här berättar Liria Ortiz om hur du kan tänka.

Läs också: Så gör du slut med en familjemedlem

 

  1. Hur vet jag att det är läge att bryta med mamma?
  • Tro på dig själv och vad du känner! Vi har alla en inre signal som säger när det har gått för långt. Det gäller bara att lita på den. När du börjar ifrågasätta dig själv och tänka att du kanske överdriver, kanske är för känslig – strunta i det. Känner du att du har fått nog, så är det så!
  • Om det ändå är svårt att veta, fråga dig själv: hindrar mina problem med mamma mig från att leva det liv jag vill leva? Träffar du din mamma och känner dig lite nedslagen, men det går över och du fortsätter med ditt liv, är det ingen fara. Men om det går en hel vecka och du mår så dåligt att du sjukskriver dig från jobbet, inte vill träffa de du tycker om – då förhindrar relationen dig från att leva ett bra liv.
  1. Hur berättar jag för mamma att jag inte vill ses mer?
  • Förbered dig! Vad ska du säga och hur? Det bästa är att säga det öga mot öga, men för många är det en för svår väg. Att skicka ett brev är också en bra lösning. Det är däremot inte sms!
  • Du behöver inte förklara varför du inte vill ses, men det är bra om du gör det. Räkna bara inte med att din mamma kommer att förstå. Det kan vara bra att bara bryta en begränsad tid, åtminstone till en början. Var tydlig med att du inte kommer att kontakta henne under den tiden och att hon inte får kontakta dig.
  1. Hur hanterar jag omgivningens reaktioner?
  • Räkna med att du kommer att bli ifrågasatt. Du kommer att bli utsatt för påtryckningar från människor i din närhet som tycker att du beter dig hemskt som inte träffar din mamma.
  • Välj vilka du förklarar för, nära vänner som du tror kommer att förstå. Alla andra som har frågor kan du svara med standardformuleringar. Välj några som du håller dig till; korta meningar som ”Jag vill inte prata om det just nu. Vi tar det en annan gång.”

Hjälp! Min mamma är skitjobbig i jul” – expertens råd

Bråkar du med mamma i jul?

Läs också: ”Hjälp! Min mamma är skitjobbig i jul” – expertens råd

Redaktionens tips
Dela på: