Artikeln innehåller reklamlänkar
RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Experten: 6 vägar till kravlöst sex

08 jun, 2020 
Bästa sexet någonsin – men kanske inte precis som förr. Du har alla chanser att få ett härligt sexliv mitt i livet, med expertens tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Härligt sex hela livet – det är klart man ska kunna ha det. Så tänkte parterapeuten och författaren Eva Sanner och skrev bokenANNONS Ja till njutning – sex och självkänsla efter 50, som riktar sig till kvinnor i och efter klimakteriet.

Det kanske bara inte går att göra likadant som när man var 25, då det var mer pang på rödbetan. Tänk istället långsamt, mjukt och kravlöst.

Så får ni en nytändning mitt i livet

Här har vi samlat några av Eva Sanners bästa råd – för att få en nytändning i klimakteriet, eller vid något annat tillfälle i livet:

1 Bli tonåring igen!

Kommer du ihåg hur det var i tonåren? När det inte alltid gick att ha sex – men det ändå gick bra att kyssas och smekas. Testa det igen: Var sexuell utan att ha penetrerande sex. Kyss varandra, hångla, använd händerna. Ha oralsex. Det är lika härligt. Och ibland kan det vara enklare eftersom det minskar stressen. Många kvinnor har dessutom lättare att få orgasm av oralsex än vid penetrationssex.

Annons

2 Ha riktigt mjukt sex

Prova penetration utan erektion. Låter det konstigt? Många män upplever det som otroligt välgörande eftersom det inte finns några krav. För den som har en svag erektion kan det vara en stor hjälp.

Gör så här: Ligg intill varandra, han på sidan och du mittemot i en rät vinkel mot hans kropp. Saxa benen runt varandra så att könen hamnar intill varandra – ditt ena ben mellan hans och ditt andra över dem. Sedan behövs en massa glidmedel och lite pill för att få in hans penis – och så kan ni bara vara. Det handlar om att vara sexuella tillsammans. Sedan kan det bli jättehett sex efter ett tag. Eller så blir det inte det. Båda alternativen är lika bra.

3 Använd parningsblicken

Sitt nära, se varandra i ögonen och andas i samma takt. Observera hur tankar kommer och går. Ögonkontakt med synkroniserad andning skapar kontakt och är också ett jättebra förspel. Men det tar sin tid. När du tittar länge i en persons ögon ser du allt och du blir också sedd. Det är ett otroligt kraftfullt sätt att skapa intimitet och leder därför till att du blir mer lustfylld och positivt inställd till din partner. Schimpanser gör det också och då kallas det parningsblicken.

Annons

4 Kniiiip!

Träna underlivet, men gör det med en lustfylld inställning – inte bara för att slippa framfall, utan för att kunna njuta längre. Det är jätteviktigt att göra det hela livet och inte bara efter att man fött barn. Även barnlösa kvinnor kan få besvär efter klimakteriet eftersom underlivet påverkas av lägre östrogennivåer.

En dålig nyhet är att du inte kan dra ner på den här träningen: Det är nu du måste jobba hårt. Det är inte lika lätt att bygga muskler när vi är äldre, så vi behöver träna mer.

5 Ha solosex

Kvinnan behöver ha solosex efter klimakteriet för att se att den här njutningen kan jag ha oavsett om jag har en partner eller inte. Det är en frihet, ett sätt att känna att kroppen funkar! Och att utforska: Hur skönt kan jag ha det?Det är inte sorgligt att ha sex själv. Det är friskvård! Det gör också att du håller musklerna aktiverade och du håller slemhinnorna fuktiga i och med att det blir en lubrikation. Solosex och knipövningar är besläktade, kan man säga.

Annons

6 Köp leksaker

Har du ingen sexleksak? Skaffa dig en – eller flera. Att ha någon slags basutrustning hör till livet. Utöka alltså din verktygslåda! Det är bra för alla kvinnor, men särskilt för de som är 50-plus, att ha en massagestav, någon slags dildo, för att på egen hand hålla elden brinnande. Dildon är 28 000 år gammal, det är inget nytt eller konstigt.

Men tänk på att det är olika vad kvinnor tycker om. Det finns sexleksaker som har mycket vibration, en del gillar det och andra inte. En klitorisstimulator med vakuum är till exempel otroligt populär. Om du är osäker, besök en seriös butik eller webbutik och be om råd. Många har chattfunktion för att kunna vägleda sina kunder.

Foto: Shutterstock/TT och Emelie Asplund

Läs mer:

Vill du sällan ha sex – din lust kan vara responsiv

Så LITE måste ni ligga för att bli lyckliga

Studie visar: Den här träningen kan förbättra ditt sexliv

 

Annons