RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

En glad och positiv partner är bra för hälsan!

09 mar, 2020 
En positivt och glad partner är bra för hälsan.
Den som har en positiv partner håller sig frisk längre, visar ny forskning. Så här gör ni för att bli mer optimistiska!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 tecken på att du ha träffat den rättaBrand logo
5 tecken på att du ha träffat den rätta

Personer som är optimistiska och har ett positivt synsätt på livet håller sig också friskare, visar forskning. Men nu visar det sig också att vår partners inställning kan påverka hur vi mår. Ett skratt förlänger helt enkelt livet på många olika sätt!

Positiv partner gör dig friskare

En ny studie från Michigan State University tittade på hur hälsan hos äldre par påverkades av deras respektive. Där såg man att den som hade en optimistisk partner höll sig gladare och piggare på ålderns höst. Bland annat såg man positiva effekter på deras kognitiva förmåga.

William J Chopik, huvudförfattare till studien, säger så här om resultatet:

– Vi tillbringar väldigt mycket tid tillsammans med vår partner. De kan påminna oss om att träna mer, äta bättre och ta våra mediciner. När din partner är positiv kan det smitta av sig på dig och leda till att du känner samma sak.

Studien, som publicerades i Journal of Personality, gjordes på 4500 par under åtta år. Resultatet har fått forskarna att vilja titta närmare på hur optimism kan användas som ett sätt att få människor att hålla sig friska längre.

Annons

Så blir du mer positiv

Är du varken är positivt lagd eller har en optimistisk partner? Ingen fara, det kan man nämligen träna upp, menar William J Chopik.

– Forskning visar att man kan ändra sin personlighet, men det är viktigt att man verkligen vill göra en förändring.

MåBra har tidigare skrivit om hur du kan bli mer positiv, bland annat det här:

  • Rensa ut det negativa. Det kan finnas saker i din närhet som får dig att bli nedstämd och orolig utan att du är medveten om det. Det kan vara allt från sorgliga filmer eller obehagliga tv-serier till någon person i din närhet. Prova att undvika intrycken ett tag. Ett steg till att bli mer positiv är att dra ner på negativ input.

 

  • Fokusera på det positiva. Skriv ner tre positiva saker från varje dag. Det behöver inte vara något storartat, men något som gjort dig glad. Gå sedan tillbaka och läs de här anteckningarna om du känner dig nere.

 

  • Älta på rätt sätt. Försök att inte älta sådant du inte kan påverka, till exempel väderkaos eller varför du inte fick det där jobbet. Tänk i stället: Vad har jag lärt mig av det här, och hur går jag vidare? Försök hitta något positivt och se det från ett annat perspektiv.

Foto: TT

LÄS MER:

3 knep för att bli gladare NU – lyckoforskaren Micael Dahlen tipsar

Hur positiv är du? Testa dig här!

Dyster och deppig? Så tränar du upp din glädje enligt experten!

Annons