RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Elaine Eksvärd: Så hanterar du personer som saknar känsla

20 feb, 2020 
Har du råkat ut för en person som alltid vänder samtalet till att handa om henne? Eller en som alltid ska skryta på ett sätt som får dig att känna dig dålig? Här tipsar retorikern Elaine Eksvärd om hur du hanterar personer som saknar känsla.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många människor som glömmer att tänka innan de talar, och det kan leda till att den de pratar med blir sårad eller arg. Ofta beror det inte på att de är elaka människor, utan bara att de kanske inte är supervassa när det kommer till empati, eller ”känsla”, som retorikexperten Elaine Eksvärd kallar det i ett inslag i Nyhetsmorgon nyligen.

Där ger hon tips på hur du kan hantera fyra olika typer av taktlösa och tanklösa personer – och hur du kan tänka om du själv stämmer in på någon av dem.

Personer som ger oönskade råd

Du har säkert upplevt detta – eller råkat göra det själv. Du berättar om något jobbigt som hänt – kanske är har din mamma blivit sjuk eller du har separerat från din sambo – men den du pratar med låter dig inte ens prata klart innan hen börjar berätta för dig vad du borde göra, eller borde ha gjort.

Hur hanterar man en som ger oönskade råd? Elaine Eksvärd säger att det bästa du kan göra är att säga att du inte behöver goda råd just nu, utan någon som lyssnar. Är du själv den som gärna delar ut råd i tid och otid? Ställd dig den här kontrollfrågan: ”Behöver jag få detta ur mig – eller behöver den jag pratar med få veta detta?”

Annons

Personer som är Jag-centrerade

Den här typen av person är duktig på att relatera, så duktig att hen måste berätta det för dig direkt och snabbt lyckas vända hela konversationen till att handla om sig istället. Kanske genom anekdoter eller små berättelser om hur det var när hens mamma var sjuk och hen separerade från sin sambo SAMTIDIGT. Du kanske får känslan av att ”jaha, då ska väl inte jag klaga på mitt lilla problem då…”.

Det är också vanligt att personen ställer frågor – men innan du hunnit svara klart ska hen också svara, på sin egen fråga.

– De kidnappar fokus, och kidnappar tid från mötet. Det som är vanligt hos extroverta är att vi hamnar hos oss själva, säger Elaine.

Det du kan göra om du pratar med en så här person är att vända tillbaka samtalet till dig: ”Vad kul, men tillbaka till det jag sa…”

Nyckeln om du är en Jag-centrerad person, menar hon, är att fokuset ska ligga på ordet ”du” och inte ”jag”.

Annons

Personer som är onödigt ärliga

Ärlighet har fått status som något fint i dagens samhälle. Den som beskriver sig som ärlig kan tolkas som mer äkta och pålitlig än andra. Men att vara ärlig och att vara otrevlig eller ibland till och med elak kan gå hand i hand, och då är ”sorry, jag är bara ärlig” faktiskt ingen bra ursäkt.

– Då kan man säga ”fast du är inte bara ärlig, du är taskig också. Det är något man behöver fundera på, om man är en sån person, säger Elaine Eksvärd.

Hon förklarar också att man kan från en sån här ”ärlig” person om varför hen säger som den gör, vad vill hen uppnå? Är du personen som alltid är ärlig? Fråga dig själv: Kommer personen sträcka på sig eller vilja gömma sig när jag säger det här?

Personer som fulskryter

Tänk dig att du berättar för en vän att du ska separera från din man, och din vän svarar något i stil med ”Jaha oj, jag kan tyvärr inte relatera alls, jag och min man är kärare än någonsin och har det så himla bra!”. Kanske inte vad du ville höra just då, även om du inte missunnar din vän kärleken.

Annons

– Det är jätteviktigt med timing för känsla. När du ska skryta om dig själv, använd inte superlativ utan berätta något som får folk att tänka ”Åh, hon är bra”.

Den är typen av personer kan också behöva höra ”Du, jag kommer inte tycka sämre om dig för att du har några skavanker, tvärt om”, för det är helt okej att må dåligt.

Är du skrytaren? Undvik att värdera dig själv, och låt människor dra sina egna slutsatser genom att du informerar – inte skryter.

Elaine tipsar också om ett universalknep för att hantera människor som saknar känsla: Fråga helt enkelt ”Hur tänkte du när du sa så?”.

Se hela klippet här:

Källa: Elaine Eksvärd/Nyhetsmorgon   Foto: TT, TV4

Läs mer:

Elaine Eksvärd: Så gör du slut snyggt

Elaine Eksvärd: Så blir du omtyckt av ALLA – 11 knep

Elaine Eksvärd: Så hanterar du de plumpa gravidkommentarerna

Annons