RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Sex och ärlighet: Saker vi ljuger om i sängen

08 nov, 2022 
MåBra Redaktionen
Man och kvinna under täcket
Fejkad orgasmer, antal tidigare sexpartner, sexuella preferenser ... I en amerikansk studie visade det sig att 90 procent av alla tillfrågade ljuger om sitt sexliv, men det som förvånade forskarna mest var skillnaden mellan manliga och kvinnliga lögner.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Se 5 tecken på att du är bra i sängenBrand logo
Se 5 tecken på att du är bra i sängen

När det kommer till vårt sexliv har vi en tendens att krydda. I en amerikansk studie från University of Texas ville forskaren och psykologen Christian L Hart undersöka faktorerna bakom oärlighet i sexlivet. Hans tes var att sex är en sårbar och prekär social situation. Vi står nakna – bokstavligen talat men också bildligt med all vår sårbarhet och tidigare bagage inför en annan människa. I ett sådant utsatt läge är det lätt att gömma sig bakom en lögn eller fejkad personlighet.

Ärlighet varar ... inte hela vägen till sovrummet

Utöver att oroa sig för sin egen kropp och sina eventuella defekter tenderar man att överanalysera vad partnern ska känna och tycka om ens insatser i sänghalmen. Alla dessa krav gör sanningen snudd på övermäktig.

Annons

I undersökningen tillfrågades ett hundratal sexuellt aktiva män och kvinnor om tillfällen då det varit oärliga i sexuella sammanhang. Det visade sig att hela 92 procent av de tillfrågade hade erfarenhet av detta och det handlade om allt ifrån fejkade orgasmer, antal sexuella erfarenheter och attraktion till otrohet, preferenser och sexuell läggning. Man ljög även om sina känslor för den aktuella partnern, om sexuellt överförbara sjukdomar och om ens eventuella barnlängtan.

Kvinnor fejkar orgasm – män fejkar känslor

Studien visade även på tydliga könsskillnader. Män och kvinnor ljuger om vitt skilda saker. Medan kvinnornas lögner ofta handlade om fejkad njutning och orgasm samt påhittade orsaker för att slippa sex, som trötthet eller sjukdom, tenderade männen att överdriva eller ljuga om sina känslor för sexpartnern och sin konsumtion av pornografi.

Vi ljuger när sanningen känns för svår eller när vi tror att lögnen ger oss någon form av vinning. Dessvärre visar även forskning att romantiska relationer som bygger på oärlighet i längden skapar känslomässig distans och missnöje. Så att hålla sig till sanningen verkar ändå som en god idé, även i sängkammaren.

Källa: PsychologyToday

Foto: TT

Annons