RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Maria, 67, dejtar som senior: "Är mer eftertraktad än man tror"

10 maj, 2024 
Marina Nilsson
Att dejta som senior har både sina fördelar – och utmaningar. Vi har träffat en dejtingexpert och tre kvinnor som berättar om sina erfarenheter av dejting efter 65 .
– Som äldre kvinna är man mer eftertraktad än vad man tror, särskilt bland yngre killar, säger 67-åriga Maria Svensson.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Med rätt förväntningar och vissa skyddande strategier, så kan dejting 60+ bli början på bättre självkänsla och mer spänning i livet! Läs om expertens tips och tre kvinnor som berättar hur dejtinglivet som senior.

– I den här åldern är dejtingarenan ett helt nytt landskap. För vi letar inte längre efter pappan till våra barn. Äggen är slut sedan länge och vi är klara med att bilda familj. Därför kan vi också definiera helt själva vad dejtingen ska vara. Letar du efter en livskamrat, eller kanske efter en ”hemlig loverboy” som du inte ens tänker presentera för barnen? Du bestämmer, säger beteendevetaren Martina Stål.

Övningen som alla äldre borde göra – enligt läkaren Michael MosleyBrand logo
Övningen som alla äldre borde göra – enligt läkaren Michael Mosley

Hon arrangerar regelbundet ”conscious speed dating”-träffar i Stockholm och på Öland. Hon har stor inblick i dejtingens mekanismer, hur man ska agera i singelvärlden för att få mest ut av sina träffar. Men även om det finns en metod för att ”skilja agnarna från vetet”, så vill hon betona nyfikenhet och lekfullhet som viktigaste redskapen.

Annons

– Ta för det första inte din dejting så allvarligt. Det här kan ju vara en tid då man dejtar både äldre och yngre, och kanske till och med någon av samma kön ifall man har varit nyfiken på det. Jag ser det som en utmärkt chans att helt enkelt utforska lite, till exempel vilken sorts närhet man vill ha? Man kanske har tråkiga erfarenheter i sitt förflutna. Nu har du chansen att återerövra din lust på helt egna villkor.

Martinas tips till dejtingsugna

  • Träffas på riktigt. Nätdejting är ganska kognitivt. Man är mycket uppe i huvudet när man skriver i chatten, så jag föreslår alltid att snabbt flytta över till en riktig träff, för att se hur det känns i kroppen med!
  • Hur seriöst är det? Ta tidigt reda på om personen letar efter någon att vara monogam med eller om hen vill ha lite lösare?
  • Lev upp till dina egna krav. När jag har speed dating-träffar så vill samtliga kvinnor alltid dejta de tre snyggaste männen i gruppen... En bra övning är därför att göra sin ”lista” och sedan på varje punkt fundera, ”hur står jag själv när det gäller det här kravet egentligen?”
  • Under dejten, lägg märke till det icke-sagda. Hur beter sig personen? Finns det omsorg i gesterna också, som att dra ut stolen eller hälla upp vatten, och inte bara i orden?
  • Lyssna på din magkänsla. Många som har blivit lurade i dejtingsammanhang säger ju att det från början var något som inte stämde. Verkar någon för bra för att vara sann så är den ofta det!
Annons

En hel del hinder i vägen finns förstås. ”Vad ska folk tycka?” är nog är den största orange trafikkonen som finns, särskilt när det gäller taburelationen ”äldre kvinna träffar yngre man”. Men även rädslan för att allt ska gå i kras är ett pålitligt farthinder.

– Den stoppar många från att ens försöka. Men var inte så rädd för att få ditt hjärta krossat, säger jag. Visst kan det göra ont att bli besviken på den man dejtar, men det går ju inte att jämföra med till exempel smärtan man upplever efter en skilsmässa, som ju många har gått igenom. I dejtingen borstar man lättare av sig besvikelser och går sedan vidare, förklarar hon.

Men så klart ska du ändå göra vad du kan för att inte slösa din tid på fel person! Att vara extra lyhörd under dejten är till exempel en bra strategi för att komma framåt. Ställ till exempel frågor som ger fler ledtrådar till personligheten än ett ”och vad har du jobbat med?”

Annons

– Våga gå lite på djupet. ”När känner du dig mest levande?” tycker jag avslöjar mycket om en person. ”Hur ser relationen med dina barn ut?” ställer jag alltid själv när jag dejtar, eftersom det är en röd flagga för mig när någon har tappat kontakten med sina barn. Man kan också fråga, ”har du en bucket list?”, både för att hitta vad som gör personen passionerad och för att få en uppfattning om det finns utrymme för en relation i livsplanerna?

Foto: CajsaSofie Borgstrom

Att ta reda på om personen långsiktigt letar efter någon att flytta ihop med, eller hellre bor ensam, tycker Martina också att man ska göra innan man blivit för känslomässigt involverad. Men här ska också nämnas att forskningen visar att äldre singelmän ofta letar efter nytt samboskap, medan äldre singelkvinnor istället föredrar särboskap. Man brukar säga att män längtar efter en någon att komma hem till och kvinnor längtar efter en någon att gå ut med. Det är alltså vanligt att någon får kompromissa med sina behov...

Annons

Men minst lika mycket som du är uppmärksam på dejtens svar, lika lyhörd ska du vara på den egna kroppens reaktioner.

– För här får du ju viktiga ledtrådar till om du vill gå vidare. Det kan vara olika lätt för olika människor att lyssna inåt. Att ha mediterat lite före dejten gör det lättare, men även att bara ha tagit en promenad och landat i sig själv. Du behöver känna efter om dejten väcker en nyfikenhet i dig? Matchar era hjärnor varandra, alltså har ni kontakt på det intellektuella planet? Finns det även en känslomässig kontakt, hjärta mot hjärta? Och känner du dessutom någon lust och attraktion? Då är det bara att köra!

3 kvinnor om att dejta som senior

En hel del "knäppgökar", många yngre killar som visar intresse och en del bedragare. Dejtinglivet som senior bjuder på en hel del utmaningar – men också fina möten, mycket skratt och nya relationer. Här berättar tre kvinnor om sina erfarenheter.

Kristina Andersson, 73 år, Malmö: “Nej nu lägger jag ner, det är för många knäppgökar där ute!”

Kristina Andersson, 73, är skild sen några år och känner att hon egentligen inte behöver träffa "någon karl". Hon har många goda vänner som hon gör mycket roligt med.

Annons

– Men man har ju ett annat slags samtal med en karl, och det kunde det ju vara lite kul att hitta någon som spelar golf och är engagerad i handboll, som jag är. Men vad är det för knäppgökar som finns där ute egentligen, säger hon och tillägger:

– Jag hade en dejt med en från Göteborg som jag träffade på Mötesplatsen. Vi sågs på halva vägen i Halmstad över en lunch, men sedan blev det ändå att han följde med hem till mig, och stannade kvar över natten. Det blev ett one-night-stand och det har jag inga problem med, det var nyttigt för oss båda.

Men sen när Kristina skulle åka upp till Torslanda för att se på handboll frågade hon om de kunde ses och ta en kaffe i hallen. Han svarade ”ånej, inte handboll” och det blev en dealbreaker för henne.

– Jag säger som mitt 20-åriga barnbarn: Vad är det för fel på killar?

En annan dejt, som bodde längre bort, visade sig vara i en relation.

– Vi hann aldrig träffas, men vi hade ändå pratat i ett par månader och det kändes så rätt. Han hade husbil, hus i Spanien och spelade golf. Vi hade till och med varit lite intima över telefonen. Och sedan efter två månader, när jag filmade i min egen lägenhet och tyckte att han skulle göra samma sak, så kröp det fram att han fortfarande var sambo! Hon var sjuk men hade inte fått plats på vårdboende än.

Annons

Kristina har kommit fram till att för henne funkar det bättre att träffa någon i verkliga livet än på nätet. Och det är också hennes råd till andra.

– Ärligt, gå till parken och dansa istället. Jag ångrar ingenting, för det har också varit roligt och spännande, men nu har jag ändå sagt upp alla de här apparna.

Mirja Larsson, 76 år, Vellinge: ”Jag har i alla fall lärt mig lite bättre engelska tack vare alla femtioelva bedragare”

Mirja Larsson, 76, blev änka 2019 och två år efter det började hon att dejta på nätet.

– Jag vill nog inte släppa in någon i mitt hjärta på riktigt, men det hade varit trevligt att hitta nån att gå ut och äta med och kanske dansa, säger hon.

Mirja ställde in att hon söker män mellan 60-70 år, eftersom det känns som att män över 70 "mest bara vill sitta inne".

Annons

– Men det var ändå förvånande att så många ännu yngre män hörde av sig! En av dem har jag haft kontakt med nu under två års tid. Det är mer platoniskt och vänskapligt när vi umgås, men de flesta man träffar på dejtingsajterna är ju mestadels ute efter att träffa någon att ligga med och det ska man vara medveten om.

Mirja har även stött på bedragare. När hon var helt ny på dejtingappen hörde en ingenjör av sig,

– Han bodde utomlands, men vi planerade att han skulle komma förbi mig i Skåne när han var på väg till sin dotter i Danmark. Jag var väl inte så där jättetänd på honom egentligen, men tänkte att framtiden får väl utvisa. Han skickade mig blommor flera gånger och en jättestor, gullig nallebjörn. Sedan kontaktade plötsligt polisen mig och berättade att han var en bedragare som redan hade blåst en annan dam på 490.000 kronor. Han hade tydligen skrivit exakt samma sak på korten till blommorna åt henne.

Annons

Mirja klarade sig helskinnad undan och kan faktiskt se att hon ändå fått ut något positivt av det.

– Vi skrev med varann på engelska, och det är ju en sak som ändå har varit bra med alla de här femtioelva bedragarna man möter. I början fick man ju slå i ordböckerna, men sedan lärde jag mig faktiskt språket bättre!

Maria Svensson, 67 år, Norrköping : ”Dejting är roligt och ger mig energi!”

Maria Svensson, 67, är känd från SVT-dokumentären "Mitt livs hotell". Hon har dejtat på nätet i ungefär fem år, på bland annat Match.com, Happy Pancake och Mötesplatsen.

– Ganska snart träffade jag en kille som jag var särbo med i tre år. Men han verkade skämmas för att jag var tolv år äldre, så jag tröttnade på det hela till slut, säger hon.

Annons

Efter det har hon dejtat andra och haft några kortare förhållanden.

– Men det bästa är nog om man ser dejtingen lite som ett nöje i sig, och inte har för mycket förhoppningar om att träffa en livskamrat. Jag tycker det är väldigt roligt att träffa nya människor och är aldrig nervös inför träffarna, som jag föredrar att ha hemma, vilket har att göra med att jag har ett hotell som jag också bor på, säger hon.

För tillfället har hon två män som hon träffar sporadiskt.

– En från Kungälv som jag träffar ett par gånger om året, och en från Östersund som också kommer hit ibland. Det låter ju som att jag har ett helt harem, men jag kan säga att som äldre kvinna är man mer eftertraktad än vad man tror, särskilt bland yngre killar. Jag har frågat dem varför, och de säger att jämnåriga tjejer är så kroppsfixerade, så det blir lugnare med en äldre kvinna.

Den yngsta hon varit på dejt med var bara 31 år.

Annons

– Men det kände vi båda två var för ungt, även om det var en trevlig träff där vi åt pizza tillsammans. Man får vara beredd på att de flesta männen på de här sajterna är ute efter ett ganska lättsamt förhållande som innehåller sex. Jag har inga problem med det, även om det kanske inte är det första jag tänker på. En hel del ’dick-pics’ får man tyvärr också. Vad får de ut av det där? Men jag har ändå haft mycket roligt och fått mycket energi av mitt dejtande. Så länge det känns på det sättet så kommer jag att fortsätta, säger Maria.

Kristina, Mirja och Maria: Våra bäst tips för dig som funderar på att börja dejta!

  • Räkna med att bedragare kommer att höra av sig. De märker att du är helt ny på dejtingsajten och därför lite extra blåögd. Du känner igen dem på att de helst vill skriva på engelska, skickar mycket komplimanger och har ovanligt snygga bilder på sig själv.
  • Ha också lite koll på att den du dejtar inte redan en partner. Varningstecken är när han bara vill träffas på vardagar, aldrig på helgen. När du får namn och nummer kan du också kolla upp så han inte är skriven på samma adress som någon annan.
  • Ha ett visst säkerhetstänk vid fysiska träffar, och berätta för andra att du ska möta någon helt ny, särskilt om du tar hem personen till dig för första gången.
  • Var beredd på att du kommer bli kontaktad av yngre män, och fundera på hur du ska förhålla dig till det. Kanske kan det också vara okej?
  • Förvänta dig inte att träffa den stora kärleken, men förvänta dig att ha roligt och spännande!

Foto: Privat, Cajsa Borgström

Annons