RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

De bästa sätten att göra slut på enligt experterna

18 mar, 2022 
Att göra slut är inte det lättaste i världen.
Tack och lov finns det relationsexperter som kan hjälpa till. Här är deras bästa tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Funderar du på att ta steget och bryta upp med din partner? Det är ingen enkel uppgift alla gånger. Men här kommer några råd och saker att tänka på innan, under och efter uppbrottet.

Tecken på att du borde göra slut

Innan du faktiskt tar tag i saken borde du fundera på att du verkligen vill göra slut. Så klart.

Även om det kan finnas hur många anledningar som helst till att vilja göra det menar relationspsykologen Kristen Casey att det till syvende och sist handlar om när ett par försökt alla lösningar utan att lyckas.

– Om ett par har gjort allt de kunnat för att reparera förhållandet – det kan vara parterapi, flera samtal, avsaknaden av närhet även om man försöker anknyta – och det känns som att relationen är skadad bortom räddning, då kan det vara dag att prata om att göra slut, säger hon till sajten Popsugar.

Annons

Avsaknaden av kärlek och att par kallar varandra sårande saker är också tecken på att det är dags att klippa bandet.

Tänk på din säkerhet

Kristen Casey menar också att innan du gör slut så ska du vara säker på att du inte utsätter dig för fara.

– Fråga dig själv: Känner jag att min fyskiska säkerhet skulle kunna äventyras om jag gör slut med den här personen? I så fall borde du överväga att göra slut över exempelvis telefon, sms eller email, säger hon.

Så gör du slut med någon

Nu har du alltså kommit till punkten där det är dags att göra slut. Men hur gör du det på bästa sätt?

Jo, Kristen Casey säger att det är att vara öppen och ärlig mot ditt soon to be ex.

– Oavsett vad så kanske du vill ha ett möte öga mot öga eller samtala via sms. Det beror helt på hur du känner det, säger hon och menar samtidigt att det kan vara bra att öva på vad du ska säga inför uppbrottet.

– Ha samtalet med dig själv för, som en försöksomgång. Att titta sig själv i spegeln och prata med dig själv om du kan uttrycka är hjälpsamt som en repetition.

Annons

Göra slut med någon du älskar

Ibland kan du behöva lämna den du älskar, vilket sannerligen inte är det lättaste. I det fallet föreslår parterapeuten Lisa Bahar att du ska använda kärlekens principer: respekt, vänskap, omtanke och hänsyn.

– När du gör slut med någon som du älskar och bryr dig om, använd de elementen. Det kommer att guida dig hur du hanterar att göra slut och hur du kan ta hand om din partner medan ni gör slut, säger hon.

Så gör du slut med någon du bor med

Det har alltså blivit dags att lämna din sambo. Det kan ju lätt bli lite krångel med hur ni ska dela upp alla ägodelar och allt. Kristen Casey säger att det därför är bra att förbereda sin inför uppbrottet.

– Om du funderar på att göra slut med någon du bor med är det viktigt att du har en plan innan du gör slut, säger hon.

Det kan handla om att hitta ett nytt ställe att på och alla eventuella ekonomiska problem som ett uppbrott kan innebära. Tänk också på hur ni ska göra med eventuella husdjur eller bostadskontrakt som ni delar. När det är klart, säger Kristen Casey, är det bara att tuta och köra.

Foto: TT

Annons