26 perfekta sms att skicka till ditt ex – oavsett situation

smsa ditt ex?
TV: 5 varningstecken på att er vänskap är på väg att ta slut
1:26

Efter reklamen: TV: 5 varningstecken på att er vänskap är på väg att ta slut

(1:26)

Slå på ljud

Efter veckor av gråtfest i både säng och dusch, ett eventuellt karriärbyte och tre sammanbrott från att ha klippt sin egen lugg (det blev ju så fint i den där videon på Instagram!) så kanske du nu är redo att nå ut till dit ex igen?

Eller, är det en bra idé?

Fråga Ben Affleck och Jennifer Lopez.

Ibland känns det bara helt superrimligt att höra av sig till sitt ex, hur sjukt det än kan låta. Du kanske bara vill ha tillbaka vänskapen, be hen sluta använda ditt inlogg till Netflix eller så vill du kanske helt enkelt återförenas.

Hur det än ligger till så har vi här samlat expertens tips för hur du ska kommunicera med ditt ex.

”Resultatet blir oftast positivt”

Enligt författaren tillika psykologen Carla Marie Manly är det viktigt att rannsaka sig själv och ta reda på vad det är man faktiskt vill innan man drar iväg ett meddelande till sin forna älskare.

– Det är först när du är på det klara med vad du vill, dina mål och dina behov, som du kommer kunna vara tydlig mot ditt ex i vad det är du söker, säger doktor Carla Marie Manly i amerikanska magasinet Bustle.

– Och om ditt ex har samma behov som du, så kommer resultatet, både kort- och långsiktigt, oftast bli positivt.

Var öppen med dina intentioner

Orsakerna till att man vill återuppta kontakten med ett ex kan vara många. Kanske vill du ha tillbaka den där tavlan (som faktiskt du köpte), eller vill du bara ha någon att skicka lattjo memes till, eller vill du rent ut av att ni ska bli värsta bästa polers (ni är ju egentligen ett dreamteam)? Kanske dagdrömmer om att ni en dag ska knyta hymens band på en strand i värmen? Eller vill du bara hångla lite?

Att vara öppen och transparent med dina intentioner innan du slaskar iväg ett dm är a och o. Glöm heller inte bort att det är helt okej om ditt ex väljer att inte svara! Nedan raddar vi upp 26 grejer som du kan säga till ditt ex, baserat på vilken anledning du vill nå ut!

Önskar återförening

Om du vill återförenas på ett vänskapsplan eller som ett par, och du vill få lite hum om det är så att dit ex fortfarande har känslor för dig kan du skicka i väg ett vänligt mess i vilket du språkar om något som ni kanske brukade prata om innan.

– Ibland gör man slut för att man bara var på fel plats och fel tid, snarare än att det handlar om stora djupa problem i relationen, säger psykologen Alexandra Emery.

Hon menar då att alla separationer därför inte behöver sluta i totalt klippta band. Alexandra Emery gör klart att det funkar fint att höra av sig för en återförening (vänskaplig eller ej) om det är det man känner för.

– Ett meddelande kan vara en bra start eftersom den eventuella förlusten är väldigt liten.

Så om du vill återförenas på ett vänskapligt plan, alternativt ta reda på vad ditt ex känner inför dig idag kommer några tips nedan:

”Jag har nu läst boken som du tipsade om. Den var verkligen asbra. Hoppas du mår bra!”

”Om du är game så är jag verkligen på en vänskapsdrink på stan inom en snar framtid. Det vore nice att höra hur du mår, och vad du gör nu!”

”Okej så här kommer värsta pappa-kommentaren, men du poppade upp på min LinkedIn härom dagen och jag såg att du blivit befordrad! Välförtjänt och stort grattis!”

”Halloj! Jag kommer vara i dina krokar denna helg pga jobb, och tänkte om du ville ta en kaffe och catcha up lite?”

”Ska du på Bobbes fest i helgen? Vi borde kliva förbi och säga hej i alla fall.”

Måste säga förlåt

Ibland när man gör slut så blir det drama med stort D. Man kanske råkade visa sina absolut värsta sidor samtidigt som man kastade delar av mormor-servisen rätt in i väggen? Men när lite tid har passerat kanske man plötsligt fått en annan bild av det hela, och nu känner man för att säga förlåt. I dessa fall säger experten att man ska hålla sig kort och koncis. Undvik att skylla ifrån dig och onödiga artigheter. Det kan ju verkligen vara så att ditt ex inte vill veta av dig just vid det här tillfället.

Om du känner för att säga förlåt se till att ta ansvar för din del i uppbrottet och OBS! kom ihåg att ge ditt ex utrymme ifall det är så att denna inte vill samtala.

– Efter det att du sagt ditt, bjud in för att den andra ska öppna upp sig. Kanske har den också något som tynger dens axlar, säger socialarbetaren Sarah Falk till Bustle.

– Var tydlig med att du gjort fel, säg att du är ledsen och att du önskar ditt ex en fin väg framåt. Då kan det ju bli så att ni båda får en delad känsla av avslut.

Här är några förslag på meddelanden att skicka:

”Jag har tänkt mycket på det som har hänt mellan oss, och jag vill verkligen säga förlåt för hur jag betedde mig. Du förtjänade inte det alls.”

”Hej, jag ville bara säga att jag är väldigt ledsen över allt som har hänt mellan oss. Så förlåt. Jag var inte på en bra plats i livet, och jag kunde inte kommunicera detta alls.”

”Jag är ledsen för hur jag hanterade oss. Jag tappade det totalt och det var inte rättvist mot dig.”

”Jag har tänkt en del över oss och hur det blev så fel. Jag ville bara säga förlåt för hur jag betedde mig. Om du någonsin vill prata om det, eller fråga något så är jag öppen för det.”

Vill bara hooka up

Om du känner för att tumla runt lite bland lakarna med ditt ex, säger experten att du bör hålla det kort och flörtigt utan överdrifter. Dock är det av yttersta vikt att tänka över hur ditt ex känner i denna sits. Terapeuten Heidi McBain säger till Bustle att det är mycket viktigt att inte ge sig in i något som är ohälsosamt eller destruktivt.

– Se till så att du verkligen tagit dig tid, och att du jobbat på dig själv och att du fått bättre perspektiv på varför det tog slut från början. Och vilket ansvar du hade i uppbrottet, detta så att man inte hamnar i samma mönster igen och igen, säger hon och poängterar att om ni båda är fine med att bara träffas för sex/gos/hångel så är det bara att ge järnet.

Tips på mess att dra iväg om du är sugen på lite myz:

”Okej! Ser att du äntligen låtit håret växa ut. Du är väldigt het!”

”Jag har tänkt på dig mycket den senaste tiden...”

”Jag skulle inte banga på att mötas upp på ett par drinkar för att se vad som händer!”

”Träffar du någon nu?”

”Vad gör du ikväll? Varför inte svänga förbi hemma hos mig?”

Vill bara kolla läget

Du kanske inte riktigt är på det klara vad du vill ha för relation med ditt ex, men du vet att du saknar hen samtidigt som du genuint undrar hur exet mår. OBS, återigen kom ihåg att ditt ex kanske inte kommer vilja svara. Läkningsprocessen tar olika tid hos olika personer. Sexexperten tillika författaren Shan Boodram säger till Bustle att alla har rätt till sin tid att läka. Men om du bara vill kolla läget med ditt ex skicka ett avslappnat meddelande om något som hänt, eller någon delad erfarenhet.

Några tips om du vill kolla läget:

”Alltså, jag måste verkligen fråga hur mår din hund? Det är sannerligen honom jag saknar mest.”

”Jag älskar att din mamma forfarande skickar mig en massa recept på sangria. Hälsa henne så hjärtligt! Hur mår familjen?”

”Halloj! Hur gick det efter den där jobbintervjun?”

”Hej! Jag vet att det var ett tag sedan. Men jag tänkte på dig härom dagen och jag ville bara kolla läget! Ingen press, men jag skulle bli väldigt glad om vi kunde prata i telefon någon gång här framöver?”

Sluta använda mitt inlogg – ge tillbaka mina prylar

Detta kanske inte är drömscenariot, och du vill verkligen egentligen inte höra av dig till ditt ex. Men hen sitter och åker snålskjuts på något eller några utav dina streamingtjänst-inlogg – och du blir skvatt galen. Kanske har du en ny flamma nu som rent av förtjänar vara den som åker free rides genom strömmarnas filmvärld? Eller är det bara på grund av ren och skär bitterhet? Oavsett din anledning så gäller det att hålla en artig ton samtidigt som du är tydlig med vad du vill. Psykologiprofessorn dr. Gail Saltz gör klart att om exet vägrar svara så får man helt enkelt till att plocka bort användaren, eller byta lösenord.

– Om exet ignorerar din önskan. Vänd din uppmärksamhet till andra viktiga och värdefulla relationer och engagera dig i dem istället, säger hon till Bustle.

Det kan ju även vara så att ditt ex klyschigt nog sitter och myser i din bästa collegetröja, som du verkligen vill ha tillbaka. Efter x antal påtryckningar så kanske svarsfrekvensen ligger på noll, då säger psykologiprofessorn att man kanske ska släppa taget.

– Fokusera på dig själv och hitta relationer som hjälper dig återuppbygga ditt självförtroende som möjligen tussats till efter uppbrottet. Som sagt, lösenord kan ju alltid bytas och saker kan alltid köpas igen.

Testa att skicka något i stil med detta:

”Hej! Det här är aningen obekvämt, men använder du fortfarande min familjs HBO-konto? Pappa har nämligen klagat över att hans serier hamnar helt i osynk.”

”Jag kommer vara i dina hoods i veckan pga tandläkartid, kan du lägga min tröja i en kasse utanför din dörr så kan jag bara plocka upp den då?”

”Jag kommer byta mitt HBO-lösen nu, ville bara flagga så du hinner se sista avsnittet av Succession!”

Ta avstånd – nu är det slut

Du har fattat beslutet, och nu är det slut på allvar. Det förflutna är i det förflutna och det är inget fel med att vilja avsluta något en gång för alla. Dejting-experten tillika livscoachen Pricilla Martinez säger att man ska vara rak och ärlig utan att vara elak.

– Var tydlig, vänlig och balanserad. Om du lämnar någon form av utrymme för tolkning kommer du inte ge ditt ex den ärliga chansen den behöver för att gå vidare.

Tips på meddelanden:

”Jag behöver utrymme och tror därför det bästa för mig är om vi inte hörs eller ses mer.”

”Jag är inte bekväm i att prata med dig, så jag ber dig respektera det.”

”Jag är inte över det här ännu. Och jag är inte redo för att vara vänner.”

”Jag önskar dig allt gott, men vi kan inte höras mer.”

Foto: TT

Utvald läsning