Därför mår kvinnor bättre av att skilja sig

Kvinna

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Studier visar att de allra flesta mår dåligt av att gå igenom en separation och leva utan en partner. Framför allt män som lever ensamma röker och dricker mer samt tränar mindre – något som gör att de kan förlora så mycket som sju år av sin livslängd.

Den enda gruppen människor som mår bra av att separera och leva singelliv är kvinnor i klimakterieåldern. En omfattande amerikansk studie som har undersökt 79 000 kvinnor i den åldersgruppen visar att de frånskilda kvinnorna fick ett mer hälsosamt BMI, började äta bättre och träna mer, medan kvinnorna som gav sig in i en ny långvarig relation drack mer alkohol och fick ett högre BMI.

– Många kvinnor uppgraderar sig själva när de skiljs. De går den utbildning de alltid har drömt om, färgar håret, tränar och går ner i vikt. Många går ut och umgås på ett annat sätt, och en del kvinnor blir mer sexuella, och upplever därför att de blomstrar när de kommer ut från en skilsmässa, medan män ofta upplever det motsatta. Eftersom kvinnor förväntas sätta samhällets behov framför sina egna, så känner många att de bryter sig ut ur en bur. Plötsligt upptäcker de att livet har mycket mer att erbjuda, förklarar kultursociolog Emilia van Hauen till alt.dk.

Experten: Därför lever kvinnorna mer hälsosamt

Daisy Løvendahl är personlig rådgivare och relationsterapeut, och möter många kvinnor i medelåldern som är mitt i en skilsmässa. Kvinnorna, som ofta är i 45-årsåldern, har för det mesta barn, och börjar leva hälsosamt i samband med skilsmässan.

– Mogna kvinnor tänker långsiktigt: När du lever ensam måste du kunna ta hand om dig själv och finnas där för dina barn, och det kan du inte göra om du får diabetes. Därför tänker de: "Jag måste gå 10 000 steg om dagen, äta mager yoghurt och göra andningsövningar". De vet att det är nödvändigt att prioritera sin hälsa, säger Daisy Løvendahl till alt.dk.

Ska du vara i ett förhållande just nu? Frågorna du bör ställa dig

Kan man förlåta otrohet? Så svarar experten

Dela på: