Kvinnor retar sig oftare på sina män än tvärtom – eller?

I Nyhetsmorgons ”Relationsakuten” svarar psykologen Anna Bennich och poddaren och skribenten Nisse Edwall på tittarnas frågor om relationer.

Häromdagen var det dags att lyfta ämnet ”saker man irriterar sig på hos sin partner” och i samband med det efterlyste man tittarnas erfarenheter på ämnet. Gensvaret var enormt.

3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slut
0:57

Efter reklamen: 3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slut

(0:57)

Slå på ljud

Egentligen inte särskilt överraskande i sig, för visst är det ett ganska vanligt förekommande fenomen att vanor vi tycker är gulliga och charmiga i början, senare i förhållandet blir ett irritationsmoment?

Kvinnorna störde sig mer på sin partner än tvärtom

Men, anmärkningsvärt nog var det nästintill bara kvinnor hörde av sig och klagade över sin partners egenheter.

– Det var det sjukaste jag varit med om, säger Nisse Edwall.

– Nej, det var ingen upplyftande läsning, håller Anna Bennich med om.

Betyder det att det är vanligare att kvinnor irriterar sig på sina män än omvänt? frågar Steffo Törnquist.

– Så kan det kanske vara, svarar Anna Bennich, men menar att frågorna ändå gav en ganska god förståelse för varför det finns en irritation.

En röd tråd bland frågorna i programmet tycktes vara oönskade läten, såsom fisar, mumlande och gurglande, för att ta några exempel.

Kanske inte helt orimliga störmoment egentligen, men ändå tämligen vanliga och normala saker. Experterna enas därför om att en stor irritation kanske är ett symtom på att man behöver jobba på andra saker i relationen, snarare än själva ovanan i sig.

– Om man har en kärleksfull relation som är lite mer tillåtande kan man påpeka partners egenheter på ett lite mer kärleksfullt sätt, menar Nisse Edwall.

Anna Bennich menar också att man inte får glömma bort sina egna irriterande egenskaper och kvitta dem mot partnerns ovanor.

– Det finns ingen som inte har lite störande grejer för sig. Det handlar om acceptans.

Foto: TT/TV4

Källa: Nyhetsmorgon/TV4

Utvald läsning