RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Därför har kvinnor sex – och därför har män sex

27 okt, 2021 
kvinna och man som har sex av olika anledningar
Det går förstås inte att säga att alla kvinnor är på ett sätt och alla män på ett annat. Men studier visar att det ofta är skillnad på varför kvinnor har sex och varför män har det. Så här svarar de i studierna.
Annons
8 anledningar till att par slutar ha sexBrand logo
8 anledningar till att par slutar ha sex

Det finns olika anledningar till att vi har sex. Många olika anledningar. Det kan handla om avkoppling, bekräftelse, njutning, fysiska begär, att man vill ha sexuell erfarenhet, att man vill knyta an mer till någon, att uttrycka känslor, med mera …

Anledningarna kan variera mellan olika individer och personligheter. Motiven kan också skifta en del beroende på vilka åldrar det handlar om eller vilken period i livet man är inne i.

Anledningar att ha sex varierar ofta mellan män & kvinnor

Men anledningar till att man har sex kan också variera mellan män och kvinnor. Även om det förstås inte betyder att alla män är på ett sätt och alla kvinnor på ett annat.

Psykologen Ritch Savin-Williams har gått igenom många studier i ämnet. På Psychology Today förklarar han vad studierna visar.

Annons

Generellt kan man säga att vi framför allt har sex för att uttrycka engagemang för varandra i en relation, och för relationen i sig. Eller, alternativt, för att få njutning och avkoppling.

Man och kvinna har sex – av olika anledningar

Största skillnaderna mellan kvinnor och män

Största skillnaden men sett mellan män och kvinnor när man gjort studier på olikheter har visat sig vara:

  • Att kvinnor oftare vill ha någon typ av känslomässig koppling till sin sexpartner, men det behöver inte nödvändigtvis betyda att de är i ett förhållande.
  • Att män oftare har sex för att testa sin sexuella kompatibilitet med partners innan de avgör om de vill fortsätta med ett seriösare förhållande.

Fler kvinnor hör också till gruppen som har sex för att uttrycka sitt engagemang för sin partner och för relationen medan fler män hör till gruppen som har sex för att det är avkopplande njutning.

Studierna kanske bekräftar bilden många har?

Det här menar psykologen Ritch Savin-Williams stämmer ganska bra överens med bilden vi har av traditionella könsroller när det kommer till sex.

Han menar att det finns en föreställning om att män oftare har sex när tillfälle ges medan kvinnor lägger mer fokus även på relationer.

Man har också sett att heterosexuella oftare hörde till de mer känslomässigt engagerade när det gäller sex jämfört med andra.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons