RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Bygg er relation på tillit – här är 5 gyllene regler

27 mar, 2019 
Viktigt med tillit i en relation.
De flesta skulle nog ge upp en relation med någon man inte kan lita på. Tillit måste byggas upp från grunden – här är några påminnelser om vad det innebär att kunna lita på någon.
Annons

När man är nykär är allt lätt och underbart och du kräver ofta väldigt lite mer än att få umgås med din nya ögonsten. Men om ni ska komma vidare i relationen krävs det att ni kan kommunicera med varandra – och för att våga kommunicera ärligt och öppet krävs att det finns en tillit mellan er. För det finns ju inget härligare än att kunna vara helt och hållet sig själv med någon!

Dock är tillit är inget som dyker upp automatiskt, det är något du får jobba för att förtjäna. Och den som förlorar någons tillit måste börja om och bygga upp den igen.

Hur lätt eller svårt vi har att lita på någon är väldigt individuellt och beror så allt från personlighet till tidigare erfarenheter. Behöver ni hjälp med att stärka tilliten? Här är några tips som kan hjälpa er på traven.

Håll vad du lovar

Det kan låta ganska basic, men är väldigt viktigt. Det kan vara allt från att sms:a att du kom hem ordentligt, som du sa att du skulle göra, till att komma på brorsans 40-årsfest i tid. Stora saker eller små – om du beter dig instabilt och inte håller dina löften är det bara naturligt att din partner slutar lita på dig.

Annons

Öppna upp om dig själv

I början kan det vara svårt att avgöra hur mycket man ska dela med sig av om sig själv. Hur mycket vill hen veta? Tänk om jag skrämmer bort?

Men oavsett om du har varit med om något traumatiskt i ditt förflutna, har en familjemedlem som du tycker är pinsam eller bara tycker att det är jobbigt att prata om dig själv, så är det viktigt för att bygga upp tilliten i er relation. Det är ett sätt för dig att visa att du litar på hen, vilket stärker ert band. Men ta det när du är redo, det ska kännas rätt för dig också.

Lyssna utan att döma

När väl din partner vågar öppna upp sig är det viktigt att du lyssnar med ett öppet sinne. Om du vill att din älskling ska prata med dig om viktiga saker måste du se till att skapa en trygg miljö för hen att göra det. Det innebär att du bör lyssna uppmärksamt men utan att döma.

Kom ihåg att det viktigaste är att du lyssnar – du behöver inte försöka lösa alla partnerns problem, även om du gör det för att du vill att hen ska må bra och vara lycklig.

Annons

Testa empatiskt lyssnande – det innebär att du bemöter det din partner säger genom att upprepa vad hen just sa. Det kan låta och kännas märkligt, men det blir ett kvitto på att du faktiskt har lyssnat, samtidigt som det minskar risken för missförstånd.

Ta ansvar för dina misstag

Att erkänna när du har fel är också bra för tilliten, hur jobbigt det än kan kännas. Det visar för din partner att du inte är beroende av att ha rätt precis hela tiden – vilket är ett rätt ocharmigt drag.

På samma sätt måste du kunna bemöta din partner på rätt sätt när hen erkänner sina fel eller misstag. Undvik att försöka straffa, och att säga saker som ”Vad var det jag sa”, och satsa på att skapa ett rum där ni båda känner er trygga med att visa svagheter.

Var ärlig

Ärlighet varar längst – liksom ärliga relationer. Det kommer garanterat dyka upp tillfällen när du behöver konfrontera din andra hälft med någon jobbig diskussion. Du har kanske gått runt och stört dig på eller grubblat över något den andre gjort. Eller kanske har du själv gjort något som du vet att din partner kommer att ogilla.

Annons

Men pratet måste tas, och förhoppningsvis kan din älskling se och uppskatta att du visat sårbarhet och gjort något jobbigt för att det var rätt sak att göra. Och när din partner tar upp sådana saker med dig måste du komma ihåg att det krävs en hel del mod för att göra det.

Det är oerhört viktigt med den här brutala ärligheten om ni vill ha tillit i relationen.

Källa: Elite Daily  Foto: TT

 

Läs mer:

Forskare: Ditt DNA kan avgöra hur det går för ditt äktenskap

22 saker som alla par bör göra tillsammans minst en gång i livet

Från giftig exrelation till föräldrateam – 9 experttips

 

Annons