RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Bli en bättre vän, partner och kollega – 7 sociala tips

13 mar, 2017 
Modig i relationer.
Att undvika att visa sig sårbar inför vänner och kollegor är fullt normalt och vanligt – men det kan göra under för både din självkänsla och dina relationer att våga öppna upp mer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du drar dig för att kommunicera mer än nödvändigt. Du vill inte ta diskussionen om löneförhöjning med chefen, prata om det som grämer dig och din partner eller fråga om den nya kollegan vill ta ett glas vin med dig. Känner du igen dig?

Det är HELT normalt att känna lite obehag inför att visa sin sårbarhet och öppna upp för att bli besviken eller sårad.

Men det finns vissa saker du kan göra för att öppna upp dig själv OCH verka mer självsäker – vilket kan leda till att dina relationer växer sig starkare.

Ibland handlar det bara om att försöka se sina rädslor mer objektivt – och tänka ”vad är det värsta som skulle kunna hända”? Och hur hemskt vore det egentligen?

Här är några experttips du kan ta till för att bli lite modigare varje dag – och därmed en bättre kollega, vän och partner.

Läs också: Så minskar du din sociala fobi

 

Svara ärligt

Nästa gång du träffar en väninna som frågar hur du mår – tänk efter och svara ärligt istället för det gamla vanliga ”Bra” eller ”Finfint”. Berätta lite mer. Kanske har något hänt nyligen som fått dig att må extra bra eller dåligt, eller att du har något som grämer dig och göra att du inte kan sova om nätterna. Genom att vara ärlig sänder du ut signalerna att du litar på personen du berättar det för – och då ökar chansen att får samma bemötande tillbaka och er vänskap djupnar.

Annons

 

Ta initiativet

När du initierar sex med din partner bekräftar du hen genom att visa att du går igång och är attraherad. Det är inte alltid det lättaste ens i en långvarig relation – särskilt inte om det vanligtvis är den andre som tar kommandot. Det öppnar visserligen upp för ett avvisande – men det kan också tas emot och bli väldigt uppskattat. Hursomhelst kommer det att stärka er relation.

 

Prata med främlingar

Det din mamma varnade dig för när du var liten gäller inte längre när du vuxit upp. Främlingar behöver inte vara farliga, och att öppna upp för lite småprat eller ett regelrätt samtal med den bakom dig i Ica-kön, den bredvid dig på yoga-passet eller personen du sätter dig bredvid på bussen kan göra din dag!

Så många hanterar all kommunikation via sociala medier, sms och mejl i dag att konsten att samtala blir alltmer främmande – men att börja prata med en människa du stöter på kommer att stärka din tro på dg själv och minska din vilja att hålla dig för dig själv när du är bland folk.

Annons

Läs också: Osociala människor är lyckligare – så länge de är smarta

 

Be om hjälp

Det kan låta självklart, men ändå är det så många som tycker att det är svårt. Även i situationer där du egentligen skulle kunna göra allt själv behöver det inte betyda att du gör fel om du ber någon om hjälp.

Det kan vara så lite som att be din älskling hämta barnen från skolan fastän det egentligen är din tur, bara för att du behöver slippa stressa en dag. På så sätt får du din partner att känna att du behöver hen, du visar dig sårbar och att du litar på att din partner bryr sig om ditt välbefinnande.

 

Acceptera komplimanger

Många av oss vet inte riktigt vad vi ska göra när någon ger oss en komplimang. Det slutar ofta med att vi tar ner komplimangen med ursäkter och bortförklaringar – vilket är dåligt både för ditt eget självförtroende och kan göra att personen som gav komplimangen drar sig för att ge fler i framtiden.

Annons

Får du fina lovord av chefen för att du gjort ett bra jobb – sug åt dig. Och har du kämpat i köket i flera timmar för bjuda vännerna på finmiddag och du får höra att det var himmelsk gott – då är du värd de orden!

Läs också: Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

 

Stå för dina åsikter

Oavsett om du har ett möte på jobbet, är på en fest eller sitter med vännerna i bokklubben – var inte rädd för att säga vad du verkligen tycker och känner, även om det inte stämmer överens med vad de flesta andra verkar tycka.

Genom att uttrycka en åsikt som går emot konsensus skickar du ut signaler om att du är beredd att ta emot argument om motsatsen, men också att du räknar med att sådana argument kommer att läggas fram på lämpligt sätt. På så sätt visar du både självförtroende och förtroende för de omkring dig vid tillfället.

 

Säg ”Ja”

Är du en sådan som ofta svarar nej på rutin? Kanske vet du inte riktigt vad erbjudandet innebär eller är rädd att kliva utanför din bekvämlighetszon? Testa att säga ja oftare! Och gör det innan du ens hunnit tänka igenom det ordentligt – och din hjärna övertygat dig om att du inte vill/vågar.

Du kommer säkerligen att upptäcka att ditt liv är rätt spännande, med flera utmaningar och tillfällen. Våga anmäla dig till ett marathon med polaren, eller gå på den där festen där du knappt känner någon. Det kommer att få dig att träffa nya människor, kanske fler i samma obekväma situation som du – om inte annat kan ni prata om det!

Källa: Prevention

Foto: Thinkstock

 

Så blir du en social superstjärna

Läs också: Så blir du en social superstjärna

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons