Bara tanken på din älskling sänker dina stressnivåer

Att det kan vara skönt att ha stöd från en partner när man går igenom jobbiga perioder kommer förmodligen inte som en nyhet. Men nu visar ny forskning att ens partner inte ens behöver vara närvarande för att vi ska dra nytta av det där stödet och uppleva bevisat mindre stress.

Forskare utsatte försökspersoner för ett kyligt stresstest. De fick sitta med ena foten i en hink med vatten som höll en temperatur på mellan tre och fyra grader. Köld är väldigt stressframkallande hos människor, och därför är det här ett effektivt sätt att mäta stressnivåer.

För att kunna se hur stressade försökspersonerna blev av det kalla vattnet mätte man deras blodtryck, puls och pulsskillnader före, under och efter testet.

Alla som deltog i försöket var i långvariga förhållanden och man hade delat upp dem i tre grupper. Först en grupp som fick ha sin respektive med i rummet under experimentet, en grupp som fick tänka på sin respektive och att de fick stöd från hen samt en grupp som skulle tänka på saker som hade hänt under dagen men som inte involverade deras partner.

Partnern sänkte blodtrycket

Resultatet var tydligt. De som hade sin partner med sig i rummet under försöket hade lägre blodtryck, alltså lägre stressnivåer. Men det gällde inte bara dem – också de som bara fick tänka sig stöd från sin partner hade lika lågt blodtryck. De stackare som bara fick tänka på dagen som gått hade betydligt högre blodtryck.

– Det här resultatet antyder att människor som är i långvariga förhållanden kan hantera stress bättre och få en mindre påverkan på hjärta och kärl under hela dagen. Inte bara när man är tillsammans, säger Kyle Bourassa, en av författarna till studien som presenteras i Psychophysiology.

Studien gjordes, i det första steget, bara på yngre försökspersoner, och nu ska forskarna gå vidare med en liknande studie på en grupp med mer blandade åldrar.

– Det finns många situationer i livet som tentor, utmanande uppdrag på jobbet eller vissa medicinska undersökningar som upplevs som oerhört stressande och där vi skulle må bättre om vi kunde hålla ner blodtrycket en del. Vår forskning visar att man kan utnyttja det faktum att människor är i förhållanden och att effekten blir rätt så kraftfull, säger Kyle Bourassa.

Foto: TT   Källa: Medical News Today

 

Läs mer:

Gifta människor går snabbare

Här är kriserna er relation kan överleva

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress.
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers.
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret.
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans.
  • Övningar i meditation och kroppskännedom.
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar.
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler.

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips