RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Eviga singeln? Så lär du dig skilja på kärlek och lust

19 apr, 2018 
AvMalin Ny
Kärlek eller lust – vad är det du känner?
Att skilja på vad som är kärlek och vad som är lust är inte alltid det lättaste. Men – det kan vara avgörande för våra framtida relationer, enligt livsrådgivaren Suzannah Galland.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många av oss har någon gång drömt om att hitta den stora kärleken, och lagt ner timmar på att fantisera om hur den personen ska vara och se ut. När vi sedan hittar den personen är det lätt att gå upp i den nya relationen, och glömma bort sig själv och sina känslor. Då blir det svårare att känna efter om det är bara är fysisk attraktion vi känner, eller om det är riktig kärlek det handlar om.

Det menar livsrådgivaren Suzannah Galland som har skrivit en krönika för Harpers Bazaar om hur svårt det kan vara att skilja på lust och kärlek – och hur avgörande det kan vara för vår relationsframtid.

Läs också: Det händer i kroppen när du blir kär i någon

När vi först träffar någon är det nämligen lust vi känner, menar Galland. Vi känner oss attraherade och känner hur vi dras automatiskt till personen, vilket framförallt styrs av dina tidigare erfarenheter – till exempel kärleksrelationer och relationen med dina föräldrar. Ett vanligt misstag är till exempel att vi misstar en förälskelse, det vill säga lust, för kärlek. Problemet är att de lustfyllda känslorna ofta tar slut efter två eller tre månader in i en ny relation och då är det lätt att säga att ”kärleken har tagit slut” – när det i själva verket bara är smekmånadsfasen som är över.

Annons

– Med lust öppnar du dörren till ett förhållande medan kärleken är priset du vinner. Lust lockar och inbjuder till sex. Den är inte något vi själva kan styra över, utan vi ger efter för den för att det känns så bekant, som Galland beskriver det i krönikan.

Läs också: ”Varför är det viktigt med sex?” Frågor om lust

Kärlek å andra sidan, menar Galland, tar längre tid att bygga och kommer först när vi har byggt upp ett förtroende och nära band med en partner. När vi är kära på riktigt känner vi oss stärkta, älskade och bekräftade. Att ha bråttom i kärlek är därför ett misstag, menar Galland, och kan skrämma bort potentiella partners.

– Erotisk lust är egentligen en självisk handling, medan själva kärnan i kärlek handlar om att ge, skriver hon.

Om vi vill hitta en kärlek är det viktigt att våga visa sig sårbar, och Galland tipsar om att fokusera på sig själv och att man utvecklar sin förmåga att skapa ett nära band med någon. Det kommer inte bara göra att vi upptäcker möjligheter som vi kanske inte hade sett innan i potentiella partners – utan vi kommer även att utvecklas själva. Att lära sig skillnaden mellan kärlek och lust är nämligen ett viktigt steg till att bli medveten om sitt eget beteende – och också få sina relationer att hålla.

Läs också: 8 saker som gör dig mindre attraktiv enligt forskare

Källa: Harpers Bazaar Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons